Opnieuw mishandeling in Belgisch slachthuis

Beelden uit het slachthuis Verbist, waar in september 2017 koeien werden mishandeld. ©BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zegt dat de controles van het voedselagentschap FAVV falen. Hij richt een eigen controledienst op.

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt beelden van koeien die worden mishandeld in een slachthuis. Volgens de organisatie zijn de beelden gemaakt in slachthuis VanDrie in Hasselt.

Er is onder andere te zien hoe dieren geslagen en gestoken worden op en in hun ogen. Ze krijgen ook water over zich heen en achteraf elektrische schokken.

Het slachthuis ontkende in een eerste reactie dat het dieren mishandelt. 'Er klopt helemaal niets van', zei de productiedirecteur Martijn Van De Wiel aan het persbureau Belga. 'Ik wil die beelden wel eens zien. Er wordt niet geslagen bij ons. Wij hebben 24 uur op 24 camerabewaking om te verzekeren dat dit niet gebeurt.'

Enkele uren later bleek dat het slachthuis de mishandelingen wel degelijk moest toegeven. 'VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn', klinkt het in een mededeling. 'Het bedrijf hanteert steeds een proactieve houding naar dierenwelzijn en werkt nauw samen met het FAVV, de KU Leuven en andere instanties om steeds zijn aanpak naar dierenwelzijn te verbeteren.'

Vlaamse inspectiedienst

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert boos. 'De beelden worden op dit moment onderzocht. Maar de getuigenissen bewijzen wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.'

Er wordt niet geslagen bij ons.
Martijn Van De Wiel
Productiedirecteur VanDrie

Het FAVV waakt volgens hem vooral over de volksgezondheid en niet over het dierenwelzijn. Daarom richt Weyts een Vlaamse inspectie op voor slachthuizen. Hij trekt daar 3 miljoen euro voor uit.

In de afgelopen jaren bleek dat er in veel slachthuizen dieren worden mishandeld. In september vorig jaar dook een filmpje op over het slachthuis Verbist, een onderdeel van de slachthuisgroep Anlofia.

In maart vorig jaar kwam het Debra-slachthuis in Tielt in opspraak. Daar werden varkens mishandeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect