Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Oudste Fins bedrijf koopt kristalicoon Waterford

Het oer-Britse Wedgwood komt in handen van het oudste bedrijf van Finland, Fiskars. ©BLOOMBERG NEWS

WWRD, het bedrijf achter kristalproducent Waterford en het oer-Britse porseleinmerk Wedgwood, komt in handen van Finlands oudste bedrijf Fiskars. Die bezit naast een gamma tuinaccesoires ook porseleinfabrikant Royal Copenhagen.

Het 365 jaar oude Fiskars legt 437 miljoen dollar (391 miljoen euro) op tafel voor WWRD. Dat is het bedrijf achter enkele bekende tafeliconen van over het Kanaal, van kristalfabrikant Waterford, en de porseleinmakers Wedgwood, Royal Doulton en Royal Albert. WWRD is met die merken hofleverancier van de Britse Queen.

Die merken komen nu terecht in een groep die de voorbije jaren ook de prestigieuze porseleinfabrikant Royal Copenhagen en het Scandinavische merk Iittala bezit. Fiskars biedt daarnaast nog een hele gamma aan scharen en tuinaccesoires onder eigen merknaam aan.

Doorstart

WWRD was in handen van het Amerikaanse private equityhuis KPS Capital Partners. Zij slaagden erin om het Ierse Waterford Wedgwood een doorstart te laten maken, na een ondergang in 2009. In het recent afgesloten gebroken boekjaar 2014-2015 zette het een operationele winst van 33 miljoen dollar neer op een omzet van 432 miljoen dollar.

Door het samenvoegen van beide bedrijven ontstaat een gigant in luxegoederen met een omzet van 1,2 miljard euro en 8.600 werknemers in 20 landen.

Fiskars  , eeuwen geleden opgericht in ene gelijknamig Fins dorpje, staat dit jaar 100 jaar genoteerd op de beurs van Helsinki.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud