Overnames bezorgen Ter Beke forse groei

Francis Kint, topman van Ter Beke ©Vion

De omzet dikte 56 procent aan en de recurrente bedrijfswinst kwam 45 procent hoger uit. Ondanks de mooie groei blijft de voedingsproducent onder de verwachtingen van Degroof Petercam.

Ter Beke , producent van vleeswaren en bereide maaltijden, liet vorig jaar het geld rollen. Dat leidde tot vier overnames: de Franse pastaproducent Stefano Toselli, Centraal-Europese joint venture The Pasta Food Company, het Nederlandse Offerman en het Britse KK Fine Foods.

Daarmee heeft de groep zijn markt vergroot tot 170 miljoen consumenten. Logisch dus dat de halfjaarcijfers die van vorig jaar in ruime mate overtreffen.

De omzet dikte 56 procent of 118 miljoen euro aan tot bijna 330 miljoen euro. Dat is onder de verwachting van Degroof Petercam die op 348 miljoen euro had gerekend.

Prijsdaling varkensvlees

De tegenvaller staat op het conto van de vleeswaren, de grootste divisie, die niettemin 34 procent groeide tot 203,4 miljoen euro. Het overgenomen Offerman leverde een mooie bijdrage, maar de andere bedrijven hadden last van de lagere prijs voor varkensvlees - hun volume zat wel licht in de lift.

De bereide maaltijden schoten dankzij drie overnames 109 procent of 60,3 miljoen euro hoger tot 126,2 miljoen euro. De marge stond wel onder druk omdat Stefano Toselli en The Pasta Food Company meer focussen om volume dan op marge.

Ook de winst vaarde wel bij de overnamestrategie. De recurrente bruto bedrijfswinst (rebitda) steeg met 61 procent tot 23,1 miljoen euro. Hier mikte Degroof Petercam op 26,5 miljoen. De recurrente bedrijfswinst (rebit) klom 45,5 procent tot 9,7 miljoen euro.

Ter Beke zit daarmee op schema om eind dit jaar de beloofde stijging van de recurrente bedrijfswinst tegenover 2017 (23,75 miljoen euro) waar te maken.

De 'gewone' bedrijfswinst (ebit) daarentegen daalde van 13,3 miljoen tot 5,7 miljoen euro. Dat komt omdat de groep vorig jaar een boekhoudkundige meerwaarde van 6,7 miljoen euro boekte op de deal met Stefano Toselli. Het verklaart ook waarom de nettowinst fors zakt van 10,1 tot 2,5 miljoen euro - of per aandeel van 5,86 tot 1,42 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect