opmerkelijk

Parker zendt schokgolf door Bordeaux

Robert Parker op een archieffoto uit 1999 ©CORBIS SYGMA/REUTER RAYMOND

Robert Parker, ‘s werelds beroemdste – en meest gevreesde – wijncriticus gaat geen grote Bordeaux-wijnen meer ‘en primeur’ proeven. Dat zou de prijzen van grote crus kunnen doen dalen. Althans in voorverkoop.

Het nieuws deed gisteren het wijnwereldje op zijn grondvesten daveren: de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker stopt met het ‘en primeur’ proeven van Bordeaux. Parker is zowat de referentie als het op grote wijnen aankomt. In zijn nieuwsbrief ‘The Wine Advocate’ kent hij wijnen een score op een schaal van honderd punten toe. En wat hij goed vindt, wordt gretig gekocht en gedronken.

Parker begon in 1979 met het ‘en primeur’ proeven van wijnen van de grote châteaux uit de Bordeauxstreek. Dat houdt in dat de jonge wijn rechtstreeks uit het vat aan de zintuigen van de criticus wordt onderworpen, twee jaar voor het rode vocht – want het gaat vooral om rode wijn – effectief op de markt komt. Geen eenvoudige taak, want je moet voorspellen hoe goed het uiteindelijke product zal zijn. Parker was daar echter bijzonder sterk. Zo was hij een van de weinigen die het potentieel van 1982 correct inschatte. 1982 bleek achteraf een van de grootste wijnjaren uit de naoorlogse periode te zijn.

De scores die Parker toekende, werden ijverig gevolgd door wijnhandelaars wereldwijd. Ze lieten hen toe om de grote Bordeaux-wijnen op voorhand te kopen. Bij die voorverkoop kregen ze doorgaans een aanzienlijke korting.

Martin

Donderdag liet Parker op een persconferentie in Londen weten dat het nu welletjes is geweest en dat hij het primeurproeven van zowat 600 wijnen voortaan overlaat aan Neal Martin, een 44-jarige Brit die hij enkele jaren geleden in dienst nam. Tussen haakjes: Parker zelf is intussen 67. De Amerikaanse wijngoeroe zal wel nog het proeven van de gebottelde Bordeaux voor zijn rekening nemen. Binnenkort is de 2012 aan de beurt.

De beslissing van Parker kan verregaande gevolgen hebben voor de handel in Bordeaux-wijnen. Om te beginnen lijkt het systeem van het ‘en primeur’-kopen wat te haperen. De voorbije jaren lagen primeurprijzen te hoog in verhouding tot de kwaliteit van de gebottelde wijn. De Bordeauxstreek kende in 2009 een uitzonderlijk jaar en ook 2010 was nog een ‘très grand millésime’. Maar de daaropvolgende jaren waren veel minder. 2011 was nog oké, maar 2012 en 2013 waren maar gewoon ‘goed’. De grote wijnhuizen hebben echter hun prijzen niet aangepast (lees: laten zakken), met het gevolg dat ze nu met grote onverkochte voorraden zitten.

Fruit

De vraag rijst wat de grote Bordeaux-domeinen zullen doen nu ze het zonder de ‘echte’ Parker-score moeten stellen. Een score die een wijn kan maken of kan kraken en bepalend is voor de prijs. De Wall Street Journal legde de vraag voor aan Gary Boom, topman van de grote wijnhandelaar Bordeaux Index, en die ziet twee mogelijkheden. Ofwel zullen de châteaux hun primeurprijzen publiceren voor Neal Martin aan de slag gaat. Ofwel zullen ze zich baseren op zijn scores, die in het verleden conservatiever (lees: lager) waren dan die van Parker. In dat geval zullen ze dus lagere prijzen hanteren. Twee jaar later, wanneer Parker himself de wijnen op fles proeft, kunnen de prijzen dan weer stijgen. Tenminste als hij ze goed bevindt.

De Wall Street Journal merkt op dat het afhaken van Parker voor de primeurproeverij nog een ander gevolg kan hebben. Parker heeft een voorkeur voor rijpere, vollere wijnen met veel fruit en tal van châteaux zijn de voorbije jaren die richting ingeslagen. Als zijn invloed in Bordeaux afneemt, zou dan weer kunnen veranderen en zouden de meer traditionele smaak – wijnen met een goede balans, elegantie en finesse – weer kunnen domineren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud