Particulier loopt niet warm voor obligaties La Lorraine

La Lorraine heeft met zijn obligatie-uitgifte slechts 100 miljoen euro opgehaald, terwijl de industriële bakker op 75 à 150 miljoen euro mikte. De operatie werd vervroegd afgesloten.

La Lorraine, de grootste industriële bakker van België en de eigenaar van Panos, maakte vorige week bekend dat hij met de uitgifte van achtergestlede obligaties 75 à 150 miljoen euro wou ophalen bij particuliere beleggers. Het nettorendement op de obligaties bedraagt 1,81 procent.

In tegenstelling tot veel andere uitgiftes voor particulieren - denk bijvoorbeeld aan de stormloop op de obligaties van Bekaert anderhalve maand geleden - werd het maximumbedrag bij La Lorraine niet bereikt. Dat heeft allicht te maken met het feit dat het om achtergestelde obligaties gaat. Lees: als het onderliggend bedrijf in moeilijkheden komt, worden de houders van die effecten pas na alle andere schuldeisers terugbetaald.

Desondanks werd de operatie vervroegd afgesloten. KBC en BNP Paribas Fortis, de begeleidende banken, meldden allebei dat het totale bedrag van de inschrijvingen die ze kregen lager lag dan het bedrag aan obligaties dat hen toegewezen werd. Bijgevolg zullen alle inschrijvingen volledig toegekend worden.

Terugbetaling

Met 75 miljoen euro van de opbrengst van de obligatie-uitgifte wil La Lorraine zijn retail-obligatie van december 2013 terugbetalen. Die loopt op 23 december af. Alles wat de bakkerijgroep daarbovenop opgehaald heeft, zal (tot 50 miljoen euro) dienen voor de terugbetaling van opgenomen bedragen in het kader van een kredietovereenkomst.

Het saldo zou aangewend worden voor de financiering van de productielijnen van de groep, voornamelijk in Oost-Europa, maar door de lager dan voorziene opbrengst moet de groep dat op een andere manier financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud