Advertentie

Pepsico profiteert van vraag naar ontbijtgranen en chips

Pepsico verkoopt naast frisdrank ook chips en ontbijtproducten. ©Bloomberg

De dranken- en voedingsgroep Pepsico spint garen bij de coronacrisis. Klanten die in quarantaine zitten kopen meer ontbijtgranen en snacks.

De Amerikaanse voedingsgroep Pepsico  zag de vergelijkbare omzet met 7,9 procent toenemen in het eerste kwartaal. Dat is meer dan dubbel zoveel als de 3,6 procent groei die analisten hadden voorspeld. 

7,5 miljard dollar
Dividend en aandeleninkoop
Pepsico belooft dit jaar 7,5 miljard dollar uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Pepsico dankt de omzetgroei niet zozeer aan zijn historische drankentak met merken als Pepsico, 7UP, Tropicana en Looza, maar aan zijn ontbijtgranen en havermout van het merk Quaker, en aan de snackdivisie met aardappelchips van Lay's, tortillachips van Doritos en nootjes van Duyvis.

PepsiCo heeft een chipsfabriek in Veurne. ©Emy Elleboog

Volgens CEO Ramon Laguarta heeft zijn bedrijf voeding en dranken 'die hard nodig zijn' in deze crisis. Hij spreekt tegen dat de extra verkoop een gevolg is van hamstergedrag. Door de lockdownmaatregelen in veel landen eten de mensen meer thuis. Ze kopen herhaaldelijk havermout en ontbijtgranen bij, benadrukte het management van Pepsico aan analisten. Dat is een indicatie dat ze zich sneller door hun voorraad eten.

Ook de snackproducten kenden een sterke omzetgroei. De grote winnaar waren de tortillachips.

Dividend

Toch mikt het bedrijf in het tweede kwartaal op een lichte daling van de omzet. Omdat het moeilijk is correcte inschattingen te maken door de pandemie worden de jaardoelstellingen, met een winstgroei van 7 procent, ingetrokken. CEO Laguarta handhaaft wel zijn belofte 7,5 miljard dollar uit te keren aan de aandeelhouders omdat het bedrijf een sterke balans heeft en cash blijft opbrengen.

De aandeelhouders kunnen dus rekenen op een dividend van 5,5 miljard dollar en aandeleninkopen van 2 miljard dollar. Pepsico is daarmee een van de zeldzame bedrijven die nog eigen aandelen inkoopt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud