Advertentie
analyse

Perfecte storm treft varkenshouders midscheeps

©Photo News

De coronacrisis, uitbraken van Afrikaanse varkenspest en beperkte afzetmogelijkheden doen de prijs voor Belgisch varkensvlees imploderen. De varkensboeren zien af, vleesverwerkers als Ter Beke profiteren. Voor de consument verandert voorlopig niets.

Dat de prijzen op de markt voor varkensvlees fluctueren, is niet nieuw. ‘Onze markt is per definitie cyclisch’, zegt Michael Gore, de directeur van Febev, de federatie van de Belgische vleesbedrijven. ‘Maar wat we vandaag meemaken, is redelijk ongezien.’

Eind 2019 was het Belgisch varkensvlees nog duurder dan ooit. Voor 100 kilogram geslacht vlees kregen slachthuizen gemiddeld 180 euro. Vandaag is dat amper 106,96 euro, de laagste prijs in meer dan tien jaar. De prijs die varkenshouders per kilo vlees krijgen, is eveneens gedecimeerd. Van 1,55 euro per kilo begin maart, net voor de pandemie uitbrak, naar 0,86 euro deze week.

Bufferen

‘Een combinatie van factoren heeft tot die spectaculaire terugval geleid’, zegt Gore. ‘De coronacrisis heeft onze sector hard geraakt. De consument eet thuis meer vlees, maar dat verbruik zou veel groter zijn als de horeca open was. Slachthuizen hebben bovendien moeite om het aanbod, in combinatie met die afnemende vraag, te verwerken. De situatie is daarom het meest acuut voor de varkenshouders, die hun dieren nog moeilijk verkocht krijgen.’

Wouter Wytynck van Boerenbond treedt Gore bij. ‘We zien dat varkenshouders hun dieren alleen aan bodemprijzen kwijtraken. Omdat de varkens langer op de bedrijven blijven, worden ze ook vetter en daalt de kwaliteit van het vlees. Dat 'bufferen' kunnen de varkenshouders wel even volhouden, maar stilaan komt de bedrijfsvoering in het gedrang.’

Varkenspest

Een tweede oorzaak voor de malaise is de Afrikaanse varkenspest. Nadat die in 2018 werd vastgesteld bij enkele wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg, sloot China zijn markt af voor Belgische import. De achtbaanrit voor Belgisch varkensvlees is toen begonnen.

Door het Chinese embargo klapte de prijs aanvankelijk in elkaar, tot China in 2019 eveneens te kampen kreeg met uitbraken van Afrikaanse varkenspest. De import vanuit Europa nam een hoge vlucht, en daar profiteerde België mee van. '30 procent van onze export is bestemd voor Duitsland', zegt Vanessa Daenen van de Boerenbond. 'Als Duitsland goed draait, surfen wij mee.'

De impact van de coronacrisis was al bij al beheersbaar, maar de varkenspest heeft de markt helemaal ontwricht.
Michael Gore
CEO Febev

Die afhankelijkheid van Duitsland heeft ook een keerzijde. In de deelstaat Brandenburg, rond de hoofdstad Berlijn, werden in september besmettingen met Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. China legde prompt een verbod op voor de invoer van Duits varkensvlees, waardoor het nijpende overaanbod op de Europese markten nog toenam.

'De impact van de coronacrisis was beheersbaar, maar de varkenspest heeft de markt helemaal ontwricht', zegt Gore. 'Mogelijk staat Duitsland nu voor hetzelfde traject als wij in 2018. Vorige week haalde Europa België wel van de lijst van getroffen landen, maar voor de export naar markten als China, Japan en Zuid-Korea is het wachten op groen licht van de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid.

Omdat vleesverwerkers en supermarkten met langetermijncontracten werken en de onderhandelingsmacht van de supermarkten groot is, blijft de prijs voor vlees in de supermarkt voorlopig ongewijzigd.

Ter Beke profiteert

Voor vleesverwerkers als het beursgenoteerde Ter Beke , bekend van de Come a Casa-lasagnes, is de prijsval gunstig. De aankoop van varkenskarkassen valt een stuk goedkoper uit. 'We aanvaarden dat varkensprijzen cyclisch evolueren', blijft Ter Beke-CEO Francis Kint op de vlakte.

Analisten van KBC Securities formuleren het minder omfloerst. 'De dalende vleesprijzen zijn eenduidig positief voor een bedrijf als Ter Beke.' Dat Kint vorige week eigen aandelen kocht voor net geen 200.000 euro, is daar niet vreemd aan. De koers van Ter Beke steeg de jongste maand met bijna 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud