Advertentie
Advertentie

Prijs winkelkar stijgt in België niet sneller dan in buurlanden

De winkelprijzen zijn in ons land niet sneller gestegen dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een eerste prijsmonitoring van voedingsproducten op vraag van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne.

De eerste resultaten van de maandelijkse prijsmonitoring van voedingsproducten in supermarkten zijn bekend. De belangrijkste vaststelling voor de maand juni is dat in de Belgische winkels 'geen abnormale prijsstijgingen voor voeding zijn vastgesteld'. Dat meldt federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Sinds begin 2022 gaan de voedingsprijzen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland in ongeveer dezelfde mate de hoogte in.

Het Prijzenobservatorium nam op vraag van Dermagne de prijsevolutie van tien productcategorieën onder de loep. Het ging onder meer om om brood, andere bakkerijproducten, pasta, rundvlees, varkensvlees, charcuterie, kaas, melk en suiker, omdat die producten het beste toelaten ontwikkelingen in de hele voedselketen in kaart te brengen. De eindprijs van die producten in de supermarkt werd naast die in Nederland, Duitsland en Frankrijk gelegd.

Advertentie

Ondanks de hardnekkig dure winkelkar meldt het Prijzenobservatorium dat geen anomalieën zijn vastgesteld, zegt Dermagne. Sinds begin 2022 gaan de voedingsprijzen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland in ongeveer dezelfde mate de hoogte in. In Duitsland ging de stijging het snelst, in Frankrijk het traagst. België en Nederland zitten tussen die twee landen, op ongeveer hetzelfde niveau. De prijsstijging voor vlees en suiker ging bij ons trager dan in de buurlanden.

Geen plafonnering

De bevindingen van het Prijzenobservatorium werden midden augustus gedeeld met de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die heeft de mogelijkheid 'abnormale prijsevoluties' te onderzoeken en over te gaan tot maatregelen zoals het plafonneren van prijzen. Maar de verwachting is dat dat op basis van deze resultaten de eerstkomende tijd niet gebeurt. De bedoeling is wel de evolutie van de winkelprijzen de komende maanden te blijven opvolgen.

'De druk op de winkelkar blijft hoog, maar het is goed om te weten dat prijzen bij ons niet sneller stijgen dan elders', zegt Dermagne. Hij wijst op de rol van de automatische loonindexering, waardoor 'bedrijven hun marges hebben verkleind in plaats van de inflatie aan te jagen via verhoogde marges en winsten'. Voorts heeft Dermagne een rits studies besteld bij het Prijzenobservatorium en de BMA om te onderzoeken waarom bepaalde prijzen in België structureel hoger liggen.

Dat salvo kan niet verhullen dat de bevindingen Dermagnes politieke strijd tegen de dure winkelkar wind uit de zeilen halen. In juni had hij ermee gedreigd de namen van voedingsbedrijven die hun prijzen niet willen doen dalen openbaar te maken. De voedingsfederatie Fevia uitte felle kritiek en wees op de te krappe marges in de Belgische voedingsindustrie om verlagingen toe te laten. Doordat prijsonderhandelingen jaarlijks zijn, sijpelt de daling van grondstofprijzen ook maar traag door.

De voedingsinflatie in België is hoger dan de algemene.

Frankrijk

Het onderzoek van het Prijzenobservatorium voedt die argumenten. De kans is klein dat Dermagne er deze legislatuur nog in slaagt greep te krijgen op de winkelprijzen. Over een wetsvoorstel van de meerderheidspartijen PS en Vooruit en de oppositiepartij PVDA om voedingsprijzen te plafonneren zijn 'politieke besprekingen gaande', maar door weerstand bij de coalitiepartners CD&V en Open VLD ziet het er niet naar uit dat daar nog iets van in huis komt.

Met de plafonnering van 5.000 producten was Frankrijk vorige week het laatste land in een groeiende rij Europese landen die dure voeding aanpakken. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire haalde uit naar voedingsreuzen als Nestlé, Unilever en PepsiCo, omdat ze 'ondanks uitstekende resultaten te weinig doen om de prijzenspiraal te breken'.

De voedingsinflatie in ons land milderde in augustus wat van 13,2 naar 12,7 procent, maar blijft historisch hoog. In januari 2022 bedroeg de voedingsinflatie nog 2,3 procent. In vergelijking met het algemene inflatiepeil van 4,1 procent ligt de voedingsinflatie drie keer hoger (zie grafiek).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.