Principeakkoord tussen bonden en AB InBev-directie

De bonden bij AB Inbev hadden de voorbije dagen het werk neergelegd. ©Siska Vandecasteele

Bij de Leuvense bierbrouwer is een principeakkoord bereikt over werkzekerheid. In de komende weken wordt verder onderhandeld over de koopkracht.

Het sociaal conflict bij AB InBev sleept al twee weken aan. De vakbonden willen een betere regeling van de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen. Ze vragen onder meer een harmonisering van de regeling voor arbeiders en bedienden, want die laatsten hebben nu een minder gunstige regeling, luidt het.

Sinds de onderhandelingen hierover twee weken geleden van start gingen, werd al gestaakt in de brouwerijen. Die acties werden donderdagnamiddag beƫindigd. De directie nodigde de bonden uit voor ultiem overleg vrijdag. Dat leverde dus een principeakkoord op, meldt AB InBev vrijdagavond. Over de inhoud daarvan geeft het bedrijf geen informatie.

Wel zegt ACV-vakbondsman Kris Vanautgaerden dat het akkoord over werkzekerheid en inkomensgarantie voor 5 jaar geldt. 'De directie engageert zich dus voor een lange periode. De mensen hadden die zekerheid nodig', zegt Vanautgaerden. 'AB InBev is volop aan het investeren, ook in onze buurlanden. Dat maakte de mensen ongerust. Dit akkoord kunnen we verdedigen bij het personeel.' 

Er moeten nu nog enkele onderwerpen besproken worden, maar daarrond verwacht Vanautgaerden geen problemen meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud