Advertentie

‘Protesten zijn leuke uitlaatklep'

©BELGA

Piet Vanthemsche, de voorzitter van Boerenbond staat niet achter de wegblokkades. ‘Misschien zijn de acties een leuke uitlaatklep, maar via onderhandelingen en aanwezigheid in de voedselindustrie bereik je meer.’

De machtigste boerenorganisatie van het land, Boerenbond, nam gisteren niet deel aan de protestacties waarbij verschillende op- en afritten van autosnelwegen werden geblokkeerd door een front van tractoren. ‘Het idee van de vakbond die Brussel onder de voet loopt en met een zak geld naar huis keert is niet meer van deze tijd', zegt Vanthemsche.

In een interview morgen in De Tijd verdedigt Vanthemsche de aanpak van de Boerenbond om een netwerk uit te bouwen van participaties in de voedingsindustrie. ‘Het is de beste manier om te wegen op de relaties tussen afnemer en leverancier’, zegt de Boerenbond-topman. ‘Daarom zoeken wij aansluiting met de verschillende schakels in de voedselketen en investeren wij in bijvoorbeeld diepvriesgroenten, suiker en slachterijen.’

Piet Vanthemsche ©Tim Dirven

Terwijl de landbouwers lijden onder de lage prijzen is de Boerenbond als bedrijf aan een steile opmars bezig. Via haar holdingmaatschappij MRBB participeert Boerenbond rechtstreeks en onrechtstreeks in meer dan 70 dochterbedrijven: van meststoffen, veevoeding, pesticiden, machines, zaadgoed,  plantenveredeling en tuincentra tot participaties in verwerkende bedrijven als slachterijgroep Covalis, suikerproducent Iscal Sugar en de groenten- en fruitgigant Greenyard Foods.

In vijf jaar tijd steeg de geconsolideerde omzet van MRBB van 1 miljard tot 1,5 miljard euro. Die groei komt uit overnames, nieuwe participaties en de interne groei van de belangrijkste MRBB-dochter Aveve - Belgische marktleider in nagenoeg alle toeleveringssectoren van de landbouw.

Lees het volledige interview met Piet Vanthemsche zaterdag in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud