Advertentie
Advertentie

Raad van State legt bom onder witte kassa

©BELGAPLUS

Volgens de auditeur van de Raad van State schendt de overheid het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel bij de invoering van de geregistreerde kassa voor de horeca. Het advies luidt dat de wet vernietigd moet worden.

De witte kassa kwam op het bord van de Raad van State terecht door een klacht van Horeca Limburg die de steun kreeg van de koepelfederatie Horeca Vlaanderen. De federaties struikelden vooral over de zogenaamde '10-procentregel' die in de wet vervat zit.

De regel bepaalt dat enkel horecazaken die minstens 10 procent van hun omzet uit het serveren van maaltijden halen, een geregistreerde kassa moeten installeren. Dat percentage werd vastgelegd door de btw-administratie, die een objectief criterium in het leven wou roepen om te bepalen welke horecazaken 'regelmatig' maaltijden serveren. Die 'regelmatig' staat te lezen in het Koninklijk Besluit (KB) van 15 december 2013, dat de invoering van de witte kassa regelde.

Er moet een oplossing komen die rechtszeker, rechtvaardig én rendabel is voor de horecazaken.
Danny Van Assche
Afgevaardigd bestuurder Horeca Vlaanderen

Volgens de horecafederaties schendt de 10-procentregel het gelijkheidsbeginsel. 'De term 'regelmatig' is op zich al te vaag, en het is een brug te ver dat de btw-administratie daar dan 10 procent van de omzet van maakt', klinkt het bij Horeca Vlaanderen. 'Dan kom je in een situatie terecht waarbij een horecazaak, die 11 procent van zijn omzet uit voeding haalt, met een geregistreerde kassa moet concurreren met een andere zaak die maar 9 procent van zijn omzet uit voeding haalt en dus geen officiële kassa moet invoeren. Maar allebei genieten ze wel het lagere btw-tarief op voeding', zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

De auditeur van de Raad van State volgt die redenering en adviseert dat het bewuste KB vernietigd wordt. De Raad van State moet zich nog definitief uitspreken, maar volgt doorgaans het advies van de auditeur. Het is volstrekt onduidelijk welke gevolgen dat op het terrein zal hebben voor de horeca-uitbaters die de bewuste kassa al dan niet geïnstalleerd hebben.

Van Overtveldt 'neemt akte'

'Wij willen zo snel mogelijk een overleg met minister van Financiën Johan Van Overtveldt', zegt Van Assche. 'Er moet een oplossing komen die rechtszeker, rechtvaardig én rendabel is voor de horecazaken.' Van Assche meent dat elke horecazaak die voeding aanbiedt, los van het percentage van de omzet, een witte kassa moet installeren. 'Als de oplossing gevonden wordt voor de deadline van 1 januari 2016 (vanaf dan is de kassa verplicht, red.), des te beter. Zoniet moet er een nieuwe overgangsperiode komen', besluit Van Assche.

De bevoegde minister van Financiën en Fiscale Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt (N-VA) laat in een reactie weten 'akte te nemen' van het advies van de auditeur. Hij wacht wel de finale uitspraak van de Raad van State af. 'In dat geval zal de minister de nodige stappen zetten om de wetgeving die dateert van de vorige legislatuur te repareren', stelt het kabinet-Van Overtveldt.

Het volledige advies van auditeur Alexander Van Steenberge kunt u via deze link lezen. Hieronder vindt u de kern van zijn boodschap:

De conclusie van de auditeur van de Raad van State.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud