Advertentie
Advertentie

Rabo en RBS zetten INVE-dochters in de etalage

Het Vlaamse INVE Aquaculture is wereldmarktleider in kweekvoer voor jonge zeevissen. ©hh

Rabobank en RBS hebben Rothschild gemandateerd om een koper te vinden voor het voederbedrijf INVE Aquaculture en zusterbedrijf Nutri-Ad. Het proces zit nog in een beginstadium.

Rabobank en RBS, de twee eigenaars van INVE Aquaculture en Nutri-Ad achten na zeven jaar de tijd rijp om uit het kapitaal van beide bedrijven te stappen. Dat berichtte Mergermarket, een nieuwsdienst gespecialiseerd in fusies en overnames, en werd aan De Tijd bevestigd. Nutri-Ad heeft zijn hoofdzetel in Turnhout, er werken circa 200 mensen. INVE is gevestigd in Dendermonde.

Rothschild werd pas onlangs gemandateerd. Het staat nog niet vast of de twee bedrijven samen of apart worden verkocht. Volgens Mergermarket zetten de twee ondernemingen allebei een operationele kasstroom (ebitda) neer van ongeveer 30 miljoen euro. Zowel financiële als industriële spelers komen in aanmerking als potentiële kopers.

Bewogen geschiedenis

De INVE-groep heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Via ambitieuze overnames stootte ze door naar de absolute wereldtop in haar niches, voedingssupplementen en dierenvoeding. Zo is INVE Aquaculture de wereldmarktleider in de niche van kweekvoer voor garnalen en zeevissen wanneer die pas uit het ei komen. Nutri-Ad is een wereldspeler in gespecialiseerde supplementen voor dierenvoeding.

Medio jaren 2000 werd de Vlaamse groep genekt door haar agressieve groei. Een enorme schuldenberg van zo’n 100 miljoen euro brak het bedrijf zuur op. INVE herschikte zijn schulden in 2006, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Nadat de verkoop van Nutri-Ad was mislukt, grepen de schuldeisers Rabobank en RBS in 2008 de macht. De belangen van de oprichtersfamilie Indigne en Gimv verwaterden tot amper 20 procent.

Maar de financiële crisis speelde INVE parten en de verliezen geraakten niet gestelpt. De groep verkocht enkele buitenlandse dochters en splitste de divisies INVE België en Premix INVE Export af via een managementbuy-out. Dat bracht evenwel geen beterschap. Bij een bijkomende omzetting van schulden in aandelen in 2013 kwam het bedrijf - ondertussen gereduceerd tot INVE Aquaculture en Nutri-Ad - volledig in de handen van de banken.

Fusie- en overnamemarkt

Rabobank en RBS spelen met hun verkoopplannen in op het goede fusie- en overnameklimaat. Ze zijn niet de enige. Sinds begin dit jaar is de Belgische fusie- en overnamemarkt behoorlijk actief. Bedrijven als A.S. Adventure, Bekaert Textiles, Indaver en Joris Ide wisselden van eigenaar, net als Veritas, Fagrons IT-poot Corilus en deze week nog de Luikse producent van noodgeneratoren Euro-Diesel. De verkoopdossiers van Aminolabs, AMP, AR Metallizing, Balta en Lunch Garden zitten nog in de markt.

De grootste Belgische transactie van het jaar is voorlopig de overname van de mobilofoongroep BASE door sectorgenoot Telenet voor 1,32 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud