Advertentie

Rabobank: ‘China moet 200 miljoen varkens afslachten'

Aan de ingang van Chinese varkensboerderijen worden alle voertuigen ontsmet. ©REUTERS

De epidemie van de Afrikaanse varkenspest die huishoudt in China heeft volgens analisten van Rabobank een nooit geziene omvang aangenomen. Van de 360 miljoen Chinese varkens zouden tot 200 miljoen ten dode opgeschreven zijn.

China produceert ongeveer de helft van alle varkensvlees in de wereld. Als de prognoses van Rabobank kloppen, zou de Chinese productie van varkensvlees dit jaar echter met liefst 30 procent onderuit gaan, van 54 naar 38 miljoen ton. Dat zou het laagste peil zijn in zeker 20 jaar.

Dat kan heel wat gevolgen hebben voor andere landen en sectoren: de Chinese import van varkensvlees zal toenemen, terwijl de vraag naar dierenvoeder en bepaalde landbouwproducten, zoals soja, onder druk zal komen.

'Nooit gezien'

‘Deze situatie is nooit gezien en er zitten veel aspecten aan die we nog niet helemaal begrijpen’, zegt Rabobank-analist Justin Sherrard. De Nederlandse bank, die veel expertise heeft in de markt voor landbouwproducten, schat dat 150 tot 200 miljoen varkens zullen sterven aan een infectie of preventief moeten worden geslacht.

Tot nu toe werden ‘maar’ ruim een miljoen varkens door de overheid opgeruimd. De varkenspest heeft intussen elke Chinese provincie in zijn greep, met uitzondering van het eiland Hainan. Het Chinese ministerie van Landbouw, dat altijd heeft gezegd dat het de toestand onder controle heeft, reageerde nog niet op het sombere rapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud