Advertentie

Rémy-Cointreau heeft last van Chinese kater

Chinese partijfunctionarissen kopen minder cognac als relatiegeschenken. ©Rémy Cointreau

De Franse sterkedrankengroep Rémy-Cointreau heeft het afgelopen jaar zijn winst zien halveren. De groep moest zich schikken naar een teruglopende verkoop in China. Voor het nieuwe boekjaar voorziet de groep wel weer groei.

De omzet daalde met 13,5 procent tot 1,03 miljard euro. Een gevolg van vooral een voorraadafbouw in China, waar het nieuwe soberheidsbeleid van president Xi Jinping weegt op de verkoop van sterke dranken.

Xi zette vorig jaar een campagne op om corruptie en decadentie binnen het ambtenarenapparaat te beteugelen en de integriteit van partijfunctionarissen te herstellen. Dat betekent ook bezuinigen op de vele relatiegeschenken die voorheen werden gegeven. Vaak ging het om dure Europese lederwaren, horloges en dranken.

Net als andere drankgiganten moest Rémy-Cointreau het voorbije jaar de gevolgen daarvan incasseren. De omzet van cognac Rémy Martin, het belangrijkste merk van de groep, daalde zelfs met 20 procent. 

De Chinese problemen vertaalden zich in een halvering van de groepswinst: de nettowinst kwam 52 procent lager uit op 62,4 miljoen euro. De operationele winst daalde 39 procent tot 150,2 miljoen.

Optimistischer

Rémy-Cointreau wijst er in een persbericht wel op dat de toestand in China 'de groei in andere regio's niet mag verhullen'. 'In de VS is er een goede dynamiek en de verkopen in Europa zitten in de lift', klinkt het. Rémy Martin ging er bijvoorbeeld op vooruit in de VS, Japan, Rusland en Afrika. Lichtpuntjes waren ook een dubbelcijferige groei van de Griekse cognac Metaxa en het rummerk Mount Gay.

Voor het nieuwe boekjaar is de groep optimistischer: er wordt uitgegaan van een organische groei in zowel omzet als bedrijfswinst. Aan de algemene vergadering zal een dividend van 1,27 euro per aandeel worden voorgesteld.

In het persbericht over de jaarcijfers rept Rémy-Cointreau met geen woord over de overnamegeruchten die recent de kop opstaken. De familie Heriard Dubreuil - die 60 procent van de groep controleert - zou dan wel een bod van de Amerikaanse groep Brown-Forman hebben afgeslagen, analisten zien het bedrijf als prooi in een verder consoliderende drankensector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud