Resto's en wijn Depardieu in Belgische nv

Gérard Depardieu. ©AFP

Het is Gérard Depardieu menens in België. De Franse acteur hevelde zopas voor 12,3 miljoen euro activa over naar ons land. Het gaat overwegend om participaties in de gastronomische sector.

Depardieu richtte een jaar geleden in het Belgische Néchin, net aan de Franse grens, de vennootschap Holding 2712 op. Hij kocht er ook een huis. Zijn doel: de Franse rijkenbelasting ontlopen. Holding 2712 bleef een jaar lang een slapende vennootschap. Tot enkele dagen geleden. Toen hevelde hij voor 12,3 miljoen euro aan activa naar Holding 2712 via een inbreng in natura.

Depardieu versast in totaal negen participaties naar zijn Belgische holding. Een deel van de betrokken activa is gelinkt aan wijn. Het gaat om zijn aandelen in La Clé du Terroir, Chateau de Tigné en Le Secret des Templiers. Depardieu richtte La Clé du Terroir in 2001 op met de Franse wijnmagnaat Bernard Magrez (Château La Tour Carnet, Château Pape Clément, Château Romer, enzovoort). Hun doel: wijndomeinen opkopen en jonge domeinen promoten.

Twee jaar later stichtten de twee partners het wijndomein Le Secret des Templiers in Pessac (Bordeaux). Château de Tigné is een domein in Anjou (Loire-streek). Het kasteel zelf, waarvan Depardieu ook eigenaar is, lijkt op het eerste gezicht niet mee te zijn overgeheveld naar Holding 2712.

Boven op de participaties in wijn verhuizen ook Depardieu’s belangen in twee restaurants van Parijs naar Néchin: La Fontaine de Gaillon en L’Ecaille de la Fontaine. Die belangen zitten in de vennootschap BAD La Fontaine. Depardieu heeft er twee mede-aandeelhouders: Bernard Magrez en de Franse textielondernemer Roger Zannier.

Zijn wijnbar Le Bien Décidé en zijn belang in een Japanse delicatessenzaak verhuizen ook mee naar België, evenals zijn aandelen in de viswinkel Moby Dick, zijn productiehuis DD Productions en een belang in de holding Roxane, genoemd naar zijn dochter.

10 procent

Welk deel van zijn bezittingen versaste hij naar België? The Wall Street Journal schatte in 2012 Depardieu’s patrimonium op 120 miljoen euro. Als dat klopt - en het fortuin ondertussen niet gegroeid of afgenomen is - dan verhuisde de acteur zopas een tiende daarvan naar ons land.

Holding 2712 is slechts een van de vele vennootschappen van de Franse acteur in België. Sinds hij anderhalf jaar geleden neerstreek in ons land, richtte hij een wijnbar (La Cave à Gérard in Estaimpuis) en een ‘maison d’hôtes’ (White Cloud in Néchin) op. Hij bracht ook zijn privévliegtuig in in de  Belgische vennootschap Cyran’R - een naam die refereert aan zijn rol als Cyrano de Bergerac.

Volgens de Noord-Franse pers wil hij het daar niet bij houden.  Hij denkt ook aan een bar en een tentoonstellingsruimte in Doornik en zou zelfs aandelen gekocht hebben in een vastgoedkantoor (Cogimmo).

De Belgische verhuisplannen van Depardieu veroorzaakten enkele jaren geleden veel ophef, ondanks het feit dat hij maar een van de vele Franse fiscale vluchtelingen is die de jongste jaren in ons land neerstreken. Toen zijn plannen bekend raakten, keerde de Franse publieke opinie zich tegen hem. De toenmalige Franse premier Jean-Marc Ayrault noemde hem zelfs un minable, een sukkel. Depardieu vond dat hij genoeg belastingen had betaald aan de Franse fiscus, naar eigen zeggen in totaal 145 miljoen euro. De Russische president Vladimir Poetin zag zijn kans schoon en kende Depardieu per decreet het Russische staatsburgerschap toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud