Advertentie

Rijkste Belg verhuist naar Zwitserland

©REUTERS

Alexandre Van Damme, de rijkste Belg en grootste individuele Belgische aandeelhouder van AB InBev, is verhuisd naar Zwitserland. Dat vernamen De Tijd en het Franstalige tijdschrift Médor en wordt bevestigd door officiële documenten van ’s mans Luxemburgse vennootschappen.

Eind augustus kocht de immer discrete Van Damme (54) een domein van meer dan 21.000 m² op een steenworp van het Zwitsers dorpje Chéserex, nabij Genève. Er verschenen hier en daar berichten over de aankoop en het feit dat hij in Zwitserland neerstreek.

Maar het gaat om meer dan een vastgoedinvestering, blijkt nu. Meerdere bronnen bevestigen aan De Tijd en Médor dat Van Damme verhuisd is naar het Zwitsers dorp. Dat gebeurde tussen de maanden mei en augustus. In een akte van de Luxemburgse vennootschap Eugénie Patri Sébastien – de spilholding van de Belgische families boven AB InBev - van midden mei staat nog zijn Brussels adres opgegeven. Drie maanden later vermelden officiële aktes van zijn Luxemburgse holdings Patri en Société Familiale d’Investissements (SFI) een domein dicht bij Chéserex als adres.

Die woonplaats komt ook voor in een document van het Belgische kadaster gedateerd van eind september en eentje van het kadaster van het Zwitserse kanton Vaud. Bij de gemeente Chéserex bevestigt men dat Van Damme er résident à titre principal is. Lees: hij is er gedomicilieerd.

Dat betekent evenwel niet dat Van Damme nooit meer in België zit. Zijn gebouw in de Brusselse gemeente Sint-Gillis – een versterkte burcht die bijna de helft van een straat omvat – blijft dienst doen als kantoor. Volgens meerdere bronnen pendelt hij heel vaak op en af met een privéjet. ‘Hij gebruikt die zoals u en ik de metro nemen’, grapt een bron.

Speelden de Belgische fiscale wispelturigheid en debatten rond de invoering van een meerwaarde- of vermogenswinstbelasting een rol in Van Dammes beslissing? Dat zou kunnen. Buitenlanders kunnen in Zwitserland belastingen op forfaitaire basis betalen. Dat bespaart hen jaarlijks miljoenen.

De biertelg is niet de eerste - en allicht niet de laatste - rijke buitenlander die naar Zwitserland verhuist. Onder meer de Belgen Guy Ullens de Schooten (Weight Watchers, ex-Tiense Suiker), Luc Verelst (Bouwbedrijf Verelst) en Fanny Rodwell (weduwe van de Kuifje-bedenker Hergé) waren hem voor.

Spreekwoordelijke druppel

Dat gunstige fiscale klimaat is mooi meegenomen, maar privacy en het gevoel van onveiligheid naar aanleiding van de aanslagen in Brussel lijken een determinerende rol te hebben gespeeld. Dat een journalist van de Franstalige openbare omroep RTBF eind 2015 een camera op hem richtte in de tribune van RSC Anderlecht was volgens onze bronnen de spreekwoordelijke druppel.

Voor velen kan een foto of een televisiebeeld een futiliteit lijken, maar niet voor Van Damme. Hij erfde van zijn grootvader Albert een panische angst voor een ontvoering. Albert Van Damme was danig onder de indruk van de ontvoering van Freddy Heineken in 1983. De mislukte ontvoering eind jaren 90 van de kinderen van Jorge Paulo Lemann, een van de drie Brazilianen achter AB InBev, speelt allicht ook in Alexandre Van Dammes hoofd.

Dat er na de reportage op de RTBF in de pers titels verschenen als ‘De rijkste Belg heeft een gezicht’ moet heel pijnlijk geweest zijn voor de biertelg, die zijn anonimiteit boven alles stelt. Er bestaan amper beelden van Van Damme. Hij geeft nooit interviews. De leuze Pour vivre heureux, vivons cachés lijkt voor hem te zijn uitgevonden.

Van Damme als onzichtbare architect

Nochtans kan de rol van Van Damme bij AB InBev moeilijk onderschat worden. Hij wordt door vriend en vijand gezien als de onzichtbare architect achter de fenomenale groei van de bierreus. Dat de groep voortaan de onbetwistbare wereldleider in haar branche is, heeft ze onder meer – grotendeels, zeggen sommigen - aan hem te danken.

Met een indirect belang van naar schatting 2,5 à 4 procent is hij de grootste individuele Belgische aandeelhouder van AB InBev . Aan de onderkant van die vork is die participatie alleen al meer dan 4,7 miljard euro waard, aan de bovenkant ruim 7,5 miljard. De Belgische families bezitten in totaal bijna een kwart (24,56%) van de aandelen van de bierreus.

Maar zijn invloed als aandeelhouder en bestuurder reikt veel verder dan AB InBev: hij is ook aandeelhouder en bestuurder bij Burger King en bij de koffiereus Jacobs Douwe Egberts, zit onrechtstreeks – en mogelijk ook rechtstreeks - in het kapitaal van de voedingsgroep Kraft Heinz en heeft een beslissende stem achter de schermen bij de kampioenenclub RSC Anderlecht.

Desgevraagd geeft Maximilien de Limbourg, de rechterhand van Van Damme, geen commentaar op onze informatie. De Limbourg werkt sinds 2012 voor Van Damme. Daarvoor was hij aan de slag bij NPM, de holding van… die andere Belgische miljardair, Albert Frère.

Lees zaterdag meer in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud