SABMiller-duo ziet AB InBev-miljarden in rook opgaan

©REUTERS

Altria en Bevco kijken aan tegen een papieren verlies van 18,7 miljard euro op de geblokkeerde AB InBev-aandelen die ze vier jaar geleden in ruil voor hun SABMiller-stukken kregen. Allicht is hun onvrede mee de aanleiding voor de exit van CEO Carlos Brito.

AB InBev hult zich in stilzwijgen over de redenen achter de zoektocht naar een opvolger voor Carlos Brito. Het koersverloop van AB InBev sinds de bezegeling van de overname van SABMiller en de worsteling van de bierreus met de schuldenberg die daardoor ontstond leidt evenwel ongetwijfeld tot flink wat tandengeknars bij Altria en Bevco, een vehikel van de Colombiaanse familie Santo Domingo. Dat waren de twee referentieaandeelhouders van de Zuid-Afrikaanse biergroep toen die overgenomen werd door de marktleider AB InBev.

Bij die deal kregen de twee zowel cash als aandelen AB InBev in ruil. Die aandelen zijn dividend- en stemgerechtigd, maar ze zijn niet verhandelbaar voor een periode van vijf jaar. Die loopt pas in de herfst van volgend jaar ten einde. Altria en Bevco bezitten 86,5 procent van alle geblokkeerde aandelen (restricted shares in het vakjargon, red.).

19 miljard euro
Papieren verlies
De geblokkeerde aandelen van Altria en van de familie Domingo zijn voorlopig 19 miljard minder waard dan in 2016.

Altria bezit 185,1 miljoen geblokkeerde aandelen, Bevco 96,8 miljoen stuks. Aan het begin van die blokkeerperiode van vijf jaar, waren de aandelen 32,44 miljard euro waard. Een jaar voor het einde ervan noteert AB InBev bijna 60 procent lager en zijn hun pakketten slechts 13,46 miljard euro waard. Lees: hun papieren verlies bedraagt 19 miljard euro.

Pil verguld

De pil wordt enigzins verguld door de dividenden die de twee partijen kregen voor de aandelen. AB InBev keerde sinds oktober 2016 per aandeel 10,3 euro uit. Dat bracht het SABMiller-duo in totaal 2,9 miljard op. Het netto papieren verlies bedraagt dus 16,1 miljard euro.

Ook op het vlak van het dividend kregen de twee - net zoals alle AB InBev-aandeelhouders - ontgoochelingen te slikken. Sinds 2016 snoeide de biergroep om cash in huis te houden twee keer in haar dividend (dit jaar weliswaar om de effecten van de coronacrisis te temperen).

Keerzijde

Dankzij de - heel duur betaalde - overname van SABMiller groeide de Belgisch-Braziliaanse bierreus uit tot de wereldmarktleider. Maar de medaille had een keerzijde: AB InBev ging voor de deal een enorme hoop schulden aan, waardoor de schuldenberg opliep tot 102,5 miljard dollar. Eind juni had de biergroep nog 87,4 miljard dollar schulden of 4,9 keer zijn brutobedrijfswinst (ebitda). Ze wil dat zo snel mogelijk onder vier krijgen.

Jaren na de deal probeert de bierreus nog altijd zijn schuldgraad naar beneden te krijgen. In dat kader bracht AB InBev zijn Aziatische afdeling naar de beurs en verkocht het zijn Australische afdeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud