'SABMiller noemt bod te laag en wij zijn het daarmee eens'

Een greep uit het aanbod SABMiller-bieren in een winkel in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het staatspensioenfonds PIC uit dat land steunt voorlopig SABMiller in diens verzet tegen het overnamebod van AB InBev. ©Bloomberg

Public Investment Corporation (PIC), het Zuid-Afrikaanse staatspensioenfonds dat met een belang van zo'n 3 procent de vierde grootste aandeelhouder is van SABMiller, wijst het huidige bod van AB InBev af. 'De raad van bestuur van SABMiller noemt het bod te laag, en wij zijn het daarmee eens', zegt PIC-CEO Dan Matjila.

De druk op AB InBev -CEO om alsnog meer geld op tafel te leggen om SABMiller over te nemen, neemt almaar toe.

Tot dusver kon Brito met een bod van 42,15 pond per aandeel SABMiller enkel tabaksgroep Altria overtuigen. Altria is weliswaar de grootste aandeelhouder van de biergroep, maar met een belang van 26,6 procent volstaat die steun niet.

Bevco, het investeringsvehikel van de Colombiaanse familie Santo Domingo, is een overnamebod niet ongenegen, maar gaat vooralsnog niet overstag voor het bod dat nu op tafel ligt. Dat erkent ook Brito, al lijkt de kans groot dat Bevco alsnog bezwijkt voor een hoger bod, dat volgens The Sunday Times ook in voorbereiding zou zijn.

PIC-CEO Dan Matjila.

Nu is het de vraag of PIC ook daarmee kan overtuigd worden. Het Zuid-Afrikaanse fonds, dat zo'n 120 miljard dollar aan staatspensioenen beheert, communiceert wat warrig. Officieel heeft het fonds nog maar één keer gereageerd. In een persbericht vorige week liet PIC enkel weten 'kennis te hebben genomen' van het bod van AB InBev. Het fonds erkende dat AB InBev de voornaamste bezorgdheid, de notering van SABMiller op de beurs van Johannesburg, wel tegemoet heeft gekomen. AB InBev liet weten een notering in Johannesburg te willen behouden.

Maar de CEO van PIC, Dan Matjila (foto), liet zich al enkele keren veel scherper uit over de overnamestrijd. En hij schaart zich duidelijk aan de zijde van de weigerachtige SABMiler-bestuurders. 'Wij hebben vertrouwen in het bestuur en wij zullen ons op hun oordeel baseren', aldus Matjila. 'Zij hebben gezegd dat de prijs te laag is en wij zijn het daarmee eens.'

Matjila lijkt ook niet helemaal overtuigd over het engagement van AB InBev om een potentiële fusiegroep te laten noteren op de beurs van Johannesburg. Dat is een heet hangijzer voor PIC, dat als Zuid-Afrikaans fonds zijn blootstelling aan internationale aandelen moet beperken. 'Het is mogelijk niet in ons belang om een groot aandeel in Johannesburg te liquideren zonder duidelijkheid over hoe dat geld opnieuw zijn weg naar de Zuid-Afrikaanse beurs zal vinden', aldus nog Matjila.

Vraag is of het verzet van Matjila veel meer is dan symboliek. De echte sleutel tot een deal ligt bij Altria en de familie Santo Domingo. De 3,14 procent van PIC valt in het niets tegen de resem puur financiële spelers in het aandeelhouderschap van de op één na grootste biergroep ter wereld. Dat leert alleen al de toptien van grootste aandeelhouders. Al dient gezegd dat 2 andere spelers in dit lijstje, Kulczyk en Aberdeen, vorige week ook lieten weten een hoger bod te willen zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud