Advertentie

Sipef blijft op hogere jaarwinst rekenen

Een arbeider oogst oliepalmvruchten op een plantage in Indonesië ©REUTERS

Het derde kwartaal leverde de plantageholding Sipef over het algemeen goede productievolumes op, maar de prijzen voor palmolie en rubber kenden een inzinking. Sipef heeft zich intussen voor die twee teelten echter al voor ongeveer 90 procent ingedekt en blijft daarom op een hogere jaarwinst rekenen.

De palmolieplantages van Sipef zagen in het derde kwartaal hun productie met 9,3 procent stijgen, vooral dankzij nieuwe aanplanten bij UMW/TUM in Noord-Sumatra en een uitstekende septembermaand voor Hargy Oil Palms in Papoea-Nieuw-Guinea. Na negen maanden was de totale palmolieproductie 9,1 procent groter dan in de overeenkomstige periode van 2013.

Voor rubber is het beeld iets minder positief. In het derde kwartaal lag de rubberproductie 1,5 procent lager, onder meer omdat de toelevering door boeren in Papoea gevoelig lager lag. Na negen maanden ligt de totale productie evenwel nog altijd 3 procent boven het niveau van vorig jaar. De theeproductie was stabiel in het derde kwartaal, maar ligt na negen maanden lichtjes (-1,3%) onder het niveau van 2013. De bananenproductie groeide ook in het derde kwartaal, maar minder hard dan in de eerste twee kwartalen.

De prijzen zijn een heel ander verhaal. De combinatie van een fors grotere palmolieproductie en sterke verwachtingen voor de sojabonenoogst in de VS leidde tot een verkoopgolf en deed de palmolieprijs begin september tot een dieptepunt van 680 dollar per ton zakken. Ook de rubberprijzen bereikten in het derde kwartaal een dieptepunt, door de zwakke Chinese vraag en de grote voorraden.

Sipef is de daling van de palmolie- en rubberprijzen echter grotendeels voor geweest door zijn producties op voorhand te verkopen tegen goede prijzen. Momenteel heeft de plantageholding al 89 procent van zijn palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 944 dollar per ton. Voor rubber is zelfs al 94 procent van de productie aan de man gebracht tegen een gemiddelde prijs van 2.006 dollar per ton - wat weliswaar 800 dollar lager is dan een jaar eerder. Dankzij de hogere productievolumes en en de sterkte van de Amerikaanse dollar (die een gunstig effect heeft op de lokale kosten in Indonesië en Papoea) blijft Sipef op een hogere jaarwinst rekenen dan in 2013.

Het vierde kwartaal zou geen potten mogen breken. De productievolumes van palmolie en rubber in de volgroeide plantages in Indonesië liggen momenteel iets lager, maar dat lijkt te worden goedgemaakt door de groei bij UMW-TUM en Hargy Oil Palms. Wat de prijzen betreft, verwacht Sipef dat de dieptepunten voor palmolie en rubber achter de rug zijn en de komende maanden geleidelijk herstel zullen brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud