'Sipef is goedkope manier om te investeren in palmolie'

©REUTERS

'Er worden in de sector ongelooflijke overnameprijzen betaald', zegt de CEO van palmolieproducent Sipef. Overnamekoorts stuwde het aandeel Sipef donderdag fors omhoog.

Sime Darby, de Maleisische marktleider in de palmoliesector, legt 1,1 miljard Britse pond (1,4 miljard euro) op tafel voor het Britse, beursgenoteerde New Britain Palm Oil. Het biedt een premie  van 85 procent op de slotkoers van woensdag. Speculeren dat Sipef de volgende prooi zal worden, is een brug te ver. De kans dat de referentieaandeelhouders (Ackermans & van Haaren en de familie Bracht) willen verkopen, is klein. 

Maar toch is het enthousiasme bij Sipef-beleggers  terecht. Het bod van Sime Darby waardeert het Britse bedrijf namelijk op zowat 25.000 dollar per hectare plantagegrond. Bij andere recente overnamedeals in de branche was er sprake van 15 à 20.000 dollar per hectare.

25.000
De overname van de Britse palmolieproducent New Britain Palm Oil waardeert het bedrijf op 25.000 dollar per hectare. Dat is veel, wetende dat beleggers Sipef momenteel op zowat 12.000 dollar per hectare waarderen.

Dat is enorm, wetende dat beleggers Sipef momenteel waarderen op amper 12.000 dollar per hectare. 'Het is een ongelooflijke overnameprijs', reageert Francois Van Hoydonck, CEO van Sipef. Maar dat is nu eenmaal de prijs die palmoliebedrijven moeten betalen om een grote stap vooruit te zetten. Nieuwe plantages opstarten wordt namelijk steeds moeilijker. 

'De beschikbare grond wordt schaarser. Je moet eerst de juiste gronden vinden, allerhande certificaties krijgen inzake duurzaamheid, afspraken maken met de lokale bevolking en dan moet je nog planten en enkele jaren wachten eer de bomen vruchten opleveren', legt Van Hoydonck uit. 'Wij zijn dat gewoon en hebben geduld om organisch te groeien. Maar wie dat geduld niet heeft, moet wel overnames doen.'

Nieuwe plantages starten, wordt moeilijker en tijdrovender. Wij hebben dat geduld. Maar wie dat niet heeft, moet wel overnames doen en hoge prijzen betalen.
Francois Van Hoydonck
CEO Sipef

De waardering (25.000 dollar per hectare) zomaar extrapoleren naar Sipef, is volgens analisten evenwel niet mogelijk. 'Het Britse bedrijf bezit namelijk ook enkele verwerkingsinstallatie en raffinaderijen die veel geld waard zijn', klinkt het. 'Bovendien betaalt Sime Darby ook voor de forse expansiemogelijkheden (voor de hectares die meteen kunnen aangeplant worden) in Papoea Nieuw Guinea.'

Patrick Millecam van Value Square is van oordeel dat de recente overnameprijzen 'niet exuberant hoog' zijn. Toch niet in vergelijking met de waardering van grote palmoliebedrijven op Aziatische beurzen. Azië is dan ook het mekka van de palmoliewereld, met 90 procent van de productie in Indonesië, Maleisië en Papoea Nieuw Guinea.

'Maar in Europa liggen de waarderingen pakken lager. Ik denk dan aan Sipef. Of Anglo Eastern Plantations en Socfinaf die aan respectievelijk 6.400 en 5.000 dollar per hectare noteren', aldus Millecam. Het grote waarderingsverschil tussen Sipef en sectorgenoten is gemakkelijk te verklaren.

'Logisch toch', zegt Millecam. 'Zo'n bedrijven blijven in Europa toch een vreemde eend in de bijt. Hoeveel analisten volgen Sipef op? En met 54.000 aangeplante hectares blijft Sipef al bij al een kleinere speler. De geringe liquiditeit van het aandeel zorgt ervoor dat grotere fondsen via andere kanalen investeren in de sector.'

De meeste palmoliebedrijven halen een gelijkaardige rendabiliteit. Palmolieaandelen op Europese beurzen, zoals Sipef, zijn dan ook een goedkopere manier om in de sector te beleggen.
Patrick Millecam
Value Square

'Maar in se hebben alle palmoliebedrijven min of meer dezelfde rendabiliteit. Europese spelers zijn dus gewoon een goedkopere manier om in hetzelfde te investeren', besluit Millecam.

Van Hoydonck ziet de consolidatie als een opsteker voor de hele sector, die momenteel gebukt gaat onder de lage palmolieprijzen. De palmolieprijs stond dit jaar zwaar onder druk door een recordoogst van soja (een alternatief voor palmolie) in Zuid- en Noord-Amerika.

'De aandelenkoersen evolueren mee met de palmolieprijs op korte termijn. Dat is normaal. Maar als er transacties zoals die van vandaag zijn, zie je de echte waarde opduiken, de langetermijnwaarde die investeerders plakken op plantages. Op lange termijn zal de vraag naar plantaardige oliën alleen maar toenemen door de stijgende consumptie in landen als China en India. En palmolie is de meest productieve plant. Die levert per hectare 6 tot 8 keer meer op dan soja- of raapzaadplantages', aldus Van Hoydonck. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud