Sipef ziet beterschap na verliesjaar

Een boer laadt trossen oliepalmvruchten op een vrachtwagen ergens in Indonesië.

De combinatie van een lage palmolieprijs en een vulkaanuitbarsting duwde de plantageholding Sipef over 2019 in het rood.

2019 is een jaar dat ze bij Sipef  niet snel zullen vergeten. Niet alleen vierde het Schotense plantagebedrijf zijn eeuwfeest, het was in meer dan een opzicht ook een horrorjaar waarin de basisfactoren productie en prijs allebei tegenvielen.

De palmolieproductie van de groep - van eigen plantages en van de omliggende boeren - viel vorig jaar 11,2 procent kleiner uit dan in 2018. In Indonesië, waar het leeuwendeel van Sipefs plantages liggen, had de teelt van oliepalmen nu eens te lijden onder droogte, dan weer onder overvloedige regen.

De grootste klap kreeg Sipef in Papoea-Nieuw-Guinea, waar de plantage Hargy Oil Palms tot drie keer toe werd getroffen door een uitbarsting van de vulkaan Ulawun. Daardoor werd 45 procent van de plantage bedekt met een laag as en verloren de oliepalmen een groot deel van hun takken. Samen met moeilijke oogst- en transportomstandigheden resulteerde dat in een daling van 26,9 procent van de jaarproductie in Papoea.

0
Geen dividend
Omdat het jaar in het rood eindigt, keert Sipef over 2019 geen dividend uit.

De palmolieprijs herstelde fors in het vierde kwartaal – door een sterke daling van het aanbod en een zeer sterke vraag slonken de voorraden -, maar over het hele jaar was de prijs vrij laag: gemiddeld 566 dollar per ton. Nog minder dan de 598 dollar van 2018.

Ook de andere teelten van Sipef hadden het niet gemakkelijk, met uitzondering van de bananen. Voor rubber was het zonder meer een slecht jaar. Door een schimmelziekte bleef de latexproductie beperkt. Sipef noteerde een daling van 20,7 procent. De crisis in de autosector woog bovendien op de rubberpijs.

Voor thee, de kleinste teelt van Sipef, was het jaar goed begonnen, maar door droogte kwam de jaarproductie 3,8 procent lager uit dan in 2018. De prijzen stonden onder druk. De productie van bananen in Ivoorkust liep wel goed en herstelde na een relatief zwak jaar met 18,2 procent.

Geen dividend

Dat alles levert Sipef een bedrijfswinst op van amper 4,9 miljoen dollar. Een jaar eerder verscheen nog 42,7 miljoen in de boeken. Vóór belastingen is er nog een minieme winst van 0,85 miljoen dollar, maar na belastingen duikt de groep 8 miljoen dollar in het rood. 2018 was nog afgesloten met een nettowinst van 30,1 miljoen dollar, maar toen was er wel een meerwaarde op de verkoop van de verzekeringsactiviteiten.

Het verlies is wel iets kleiner dan het bedrijf midden oktober had laten uitschijnen (minstens 10 miljoen dollar). Dat is te danken aan het forse herstel van de palmolieprijs in de laatste twee maanden van het jaar, legt CEO François Van Hoydonck uit.

Sipef keert normaal 30 procent van zijn nettowinst uit aan de aandeelhouders. Omdat het jaar in het rood eindigt, is er over 2019 geen dividend. Sipef zegt dat het zijn schuldpositie onder controle wil houden en het groeipotentieel niet in gevaar wil brengen.

Coronavirus

Voor 2020 ziet het er beter uit, vooral dankzij de hogere palmolieprijs. Sipef verwacht dat de productievolumes van palmolie met meer dan 10 procent stijgen  en weer aanknopen bij het volume van 2018 (iets meer dan 350.000 ton).

Het coronavirus verstoort wel de markt. Sipef verwacht geen impact op de vraag, maar de ‘onzekerheid heeft zijn tol geëist’. Lees: de palmolieprijs heeft een klap gekregen. Als de epidemie snel onder controle geraakt, kan de markt snel herstellen.

'We waren op weg naar zeer goede prijzen toen de epidemie uitbrak', vertelt Van Hoydonck.'Structureel zit het goed. De vraag naar palmolie is absoluut aanwezig, terwijl het aanbod veel lager is. Door de lage prijzen hebben de kleine boeren de voorbije twee, drie jaar heel weinig meststof gebruikt. Bovendien is er geen groei meer in de sector. Alle grootste spelers zijn de laatste jaren eerder gekrompen. Indonesië heeft immers een algemene stop op plantage-ontwikkeling afgekondigd.'

Het coronavirus zaait vooral twijfel in de markt, maar een zware impact ziet de Sipef-topman niet. 'Palmolie is niet rechtstreeks gelinkt aan de epidemie. De mensen moeten blijven eten en consumeren. Ik verwacht dan ook dat het dal kortstondig zal zijn.'

'Verbeterende resultaten'

Sipef heeft al meer dan een derde (36%) van zijn verwachte palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 727 dollar per ton. Zowel qua volume als qua prijs is dat een stuk meer dan een jaar geleden. 

Op basis van de 'meer comfortabele prijsomgeving' voor palmolie sinds eind vorig jaar is er volgens Sipef uitzicht op 'verbeterende resultaten' in 2020. Verder becijferen doet het bedrijf niet, omdat het nog te vroeg op het jaar is en omdat er wat volatiliteit in de sector mogelijk is.

Wat investeringen betreft, zet Sipef de tering naar de nering. Vervangingsinvesteringen worden beperkt en de herplanting in Papoea wordt met een jaar uitgesteld. Daarentegen gaat de uitbreiding in Zuid-Sumatra door. Sipef koopt daar bestaande kleine dorpsplantages op om die om te vormen tot een groter, efficiënter gerund geheel. Dat is intussen gebeurd voor 12.200 hectare.

Een andere prioriteit is het verhogen van de verwerkingscapaciteit van de palmoliefabriek van Dendymarker, een plantage die Sipef twee jaar geleden in handen kreeg. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud