Advertentie

Spaanse wijnboeren slaan op de vlucht voor opwarming

©AFP

Door de klimaatverandering kunnen Spaanse wijnbouwers steeds moeilijker het juiste oogstmoment bepalen. Ze zoeken koelere gebieden op om de kwaliteit te garanderen.

Spanje is met meer dan 1,1 miljoen hectare wijngaarden de grootste wijnbouwer ter wereld. China volgt op de tweede plaats. De grootste vrees van de Spaanse wijnbouwers is niet dat ze onttroond worden door de Chinezen, wel de opwarming van het klimaat. Wijnstokken zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen.

De impact van de opwarming is al zichtbaar in de wijngaarden. ‘De voorbije 40 jaar steeg de gemiddelde temperatuur in de regio Penedès met 1 graad.Daardoor valt de oogst nu tien dagen vroeger’, zegt Miguel Ángel Torres, de voorzitter van Bodegas Torres, een wijnhuis uit 1870.

‘Als de temperatuur blijft stijgen tast dat de kwaliteit van de wijn aan.De rijpheid van de druiven zal dan niet meer in lijn liggen met de fenolische rijpheid, die een invloed heeft op de tannines in de wijn’, vreest Torres.De klimaatverandering is volgens hem de grootste bedreiging voor de sector.

Torres neemt al maatregelen om het voortbestaan van zijn wijndomein te garanderen.De wijnmaker koopt gronden die hoger gelegen zijn. Per 100 meter hoogte daalt de temperatuur zo’n graad. Of gronden op een hogere breedtegraad, omdat het klimaat er koeler is.

Ook het kleine wijndomein Marqués de Terán, een tiental jaar geleden in de Rioja opgericht, heeft het steeds moeilijker om het geschikte oogstmoment te bepalen.Directeur Manuel García Ortega spreekt van ‘zotte druiven’.

‘De temperatuur is geen probleem voor de rijping van de druiven: de alcoholische rijping is goed.Maar de fenolische rijping is elke oogst anders en het wordt steeds moeilijker om de juiste zuurtegraad te vinden. Soms zijn groene druiven al na twee dagen rot, zonder juist te rijpen’, zegt García Ortega.‘Het klimaat draait dol, daardoor draaien de druiven dol’, concludeert hij.

‘Zonder actie zullen de planten naar koelere gebieden verhuizen. Dat gebeurt nu al’, zegt Pau Roca, de secretaris-generaal van de Spaanse wijnbouwersfederatie.De sector kan een temperatuurstijging met 1 of 2 graden deze eeuw overleven, maar bij een toename van 4 of 5 graden verandert de sector totaal door het gebruik van andere variëteiten. ‘De kaart met wijngebieden zal niet enkel in Spanje maar in heel Europa veranderen’, zegt Ángel Torres.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud