Spadel waarschuwt voor prijzenoorlog

Door de erg warme zomer zal Spadel meer winst boeken in het volledige boekjaar, voorspelt het bedrijf. ©Dries Luyten

De waterbottelaar zag de winst het voorbije halfjaar 15 procent dalen, maar de sterke zomer moet het boekjaar redden.

Spadel , de producent van de mineraalwaters Spa en Bru, heeft er een moeilijke eerste jaarhelft op zitten. De omzet steeg weliswaar 6 procent naar 289 miljoen euro, maar dat is vooral te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin.

Die grootste overname uit de geschiedenis van de bottelaar werd op 10 maart 2017 afgerond en droeg in de eerste helft van vorig jaar dus maar 3,5 maanden aan de resultaten bij, tegenover het volle halfjaar nu. Exclusief Devin bleef de omzetstijging tot 0,5 procent beperkt.

De bedrijfswinst zakte 16 procent tot 17,8 miljoen euro of 4,29 euro per aandeel. Vooral in België en Nederland stond de winst onder druk. Als de overname van Devin uit de cijfers wordt gefilterd, bedroeg de winstdaling ruim een kwart. Netto zakte het resultaat een tiende naar 12,5 miljoen euro of 3,02 euro per aandeel. 

De reden voor de daling zijn stijgende grondstofkosten, maar vooral de druk vanuit supermarktketens om de prijzen te verlagen. Dat effect zal ook in de tweede helft van het jaar spelen, zegt Spadel . ‘De commerciële omgeving is alsmaar competitiever en wordt gekenmerkt door een sterke promotionele druk en een prijzenoorlog in de sector van de grootdistributie.’

Hoogzomer

Toch denkt de groep dat de winst in de tweede jaarhelft zal stijgen door de uitzonderlijk warme zomer die traditiegetrouw de verkopen van mineraalwater fors aanzwengelt. Over heel 2018 zal de bedrijfswinst hoger liggen dan in 2017, klinkt het.

Het grote gelijk van de kleine belegger

Spadel is voor meer dan 93 procent in handen van de familie du Bois. Die probeerde de mineraalwaterproducent eind 2015 van de beurs te halen tegen 95 euro per aandeel, maar de minderheidsaandeelhouders verzetten zich met succes

De kleine beleggers kregen overschot van gelijk: door de combinatie van sterke resultaten en de geringe verhandelbaarheid van het aandeel noteert het aandeel nu aan 234 euro, bijna 2,5 keer de biedprijs van eind 2015.

Zo is Spadel geëvolueerd van één van de meest vergeten aandelen van de Brusselse beurs naar één van de duurste: bij de slotkoers van dinsdag noteerde Spadel tegen 29 keer de bedrijfswinst over 2017 (7,95 euro per aandeel) en 36 keer de nettowinst (6,36 euro per aandeel).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud