opmerkelijk

Speculoos wordt Brussels cultureel erfgoed

De roots van de Brusselse speculoos gaan al terug tot de 18de eeuw ©BELGA

Het Sinterklaaskoekje bij uitstek mag zich sinds vrijdag tot het Brusselse immateriële culturele erfgoed rekenen, samen met onder meer de bier- en de frietkotcultuur.

Dat speculoos uitgerekend nu op de immateriële erfgoedlijst van het Brussels Gewest belandt, is niet toevallig. Volgens de Brusselse erfgoedcel gaat de traditie om speculoos vooral met Sinterklaas te eten al terug tot de 18de eeuw.

Maar in het Brusselse maken nog maar een dertigtal bakkers en patissiers de koekjes op de ambachtelijke wijze, vaak in de periode rond Sinterklaas. De vraag om speculoos op te nemen in de Brusselse erfgoedlijst kwam van Maison Dandoy, de oudste koekjesbakker van België, met roots die teruggaan tot 1828.

Naam bedreigd

De voorbije weken was ophef ontstaan over de beslissing van de beursgenoteerde koekjesbakker Lotus om volgend jaar de naam 'speculoos' te vervangen door de merknaam Biscoff. Dat moet van de koekjes van Lotus een 'global brand' maken, zei topman Jan Boone in De Tijd. Tegelijk moet die naamsverandering een einde maken aan de verwarring met de Hasseltse en Nederlandse speculaas.

'Nu een multinational ervoor heeft gekozen het woord speculoos van zijn verpakkingen te schrappen is het nog belangrijker dat dit Brusselse culinaire erfgoed naar waarde wordt geschat en wordt beschermd', stelde de Brusselse erfgoedcel in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud