Staking brouwerijen AB InBev is voorbij

Twee dagen lang blokkeerden de vakbonden de ingangen van de drie grote Belgische AB InBev-brouwerijen. ©BELGAONTHESPOT

Twee dagen lang blokkeerden de vakbonden de Belgische AB InBev-brouwerijen, maar de toestand is sinds donderdagavond weer normaal. Vrijdag zitten de vakbonden en de directie aan tafel om een oplossing te zoeken.

De directie van bierbrouwer AB InBev zitten vrijdag opnieuw rond de tafel. De vakbonden gaan in op de uitnodiging van AB InBev, bevestigt Kris Vanautgaerden van vakbond ACV.

De bedrijfstop nodigde de vakbonden opnieuw uit omdat de avondploeg van de brouwerij in Leuven donderdag weer aan de slag ging. Dat was een voorwaarde voor nieuwe gesprekken.

Deurwaarder

Dinsdag blokkeerden de vakbonden de ingangen van de drie grote AB InBev-brouwerijen in Leuven, Jupille en Hoegaarden. Woensdag stuurde AB InBev nog een deurwaarder naar de stakingspiketten. Dat gebeurde nadat de brouwer van Jupiler en Stella Artois naar de kortgedingrechter was gestapt. Die legde de vakbonden een dwangsom van 500 euro op per uur dat ze de ingang zouden blijven blokkeren.

Naar de rechter stappen was de enige mogelijkheid om te garanderen dat werkwillig personeel weer aan de slag kon.
Laure Stuyck
Woordvoerder AB InBev

Daarop zetten de vakbonden de piketten in de nacht van woensdag op donderdag stop. Daardoor kon in de brouwerijen het personeel weer aan de slag.

De werknemers waren sinds woensdag werkloos omdat er geen grondstoffen meer waren om bier te maken. 'Naar de rechter stappen was de enige mogelijkheid om te garanderen dat werkwillig personeel weer aan de slag kon', zegt de AB InBev-woordvoerder.

Niet aan de slag

Toch ging een deel van het personeel in Leuven donderdagochtend niet aan de slag. In de namiddag normaliseerde de situatie. 'De leveringen en de productie zijn weer opgestart.' In Hoegaarden en Jupille verliep alles sinds de ochtend al normaal.

Colruyt meldt dat het nieuwe leveringen heeft gekregen. Bij Delhaize zou dat in de loop van de dag gebeuren.

'Een paar Leuvense personeelsleden blijven staken', zegt Vanautgaerden. 'Toen de productie woensdag stilviel, bleven ze werken. Ze ruimden op of deden andere klusjes. De directie wil hen daar niet voor betalen.'

Er zijn al weken spanningen tussen de vakbonden en de AB InBev-directie. De bonden klagen onder meer over de loonadministratie, die volgens hen in het honderd loopt, en maken zich zorgen over de garantie op werk. Ze zeggen dat een verdoken herstructurering aan de gang is. AB InBev ontkent dat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud