Stakingsdreiging bij Coca-Cola België

Een eerdere staking bij Coca-Cola Zwijnaarde. ©BELGA

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met de aangekondigde herstructurering.

Coca-Cola European Partners, de onafhankelijk opererende bottelarijgroep van de Amerikaanse frisdrankenproducent, maakte in januari plannen bekend om twee van zijn vijf distributievestigingen te sluiten, in Hasselt en Heppignies. Daarnaast wil Coca-Cola de Belgische verkoop via automaten helemaal anders aanpakken. Er staan 132 banen op de helling.

De vakbonden hekelen de nieuwe sanering. 'Dit is de 27ste herstructurering in minder dan twintig jaar', stelt ABVV Horval-secretaris Bjorn Desmet.

27
Herstructurering
Volgens de bonden is dit de 27ste herstructurering van Coca-Cola in België in minder dan twintig jaar.

Er is ook ongerustheid over plannen van Coca-Cola om een deel van de distributieactiviteiten onder te brengen in een nieuwe juridische entiteit, die niet langer onder het paritair comité van de voedingsindustrie zou vallen. 'Dat is voor ons onbespreekbaar', zeggen de bonden.

Sociale vrede in gevaar

Het gemeenschappelijke vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend. 'De sociale vrede kan niet langer worden gewaarborgd. Acties zijn niet uitgesloten', waarschuwen ze. De bonden wachten nu het antwoord van de directie af. Zelf zijn ze niet meer van plan deel te nemen aan het sociaal overleg.

Coca-Cola European Partners omvat in België, naast de vijf distributiecentra, het hoofdkantoor in Anderlecht en een servicecenter voor koeltoestellen in Londerzeel, alles samen goed voor 2.100 medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud