Stoker Lucas Bols krijgt regionale merken niet aan de praat

Huub van Doorne, CEO van Bols. ©ANP

De Nederlandse producent van sterke drank Lucas Bols zag in de eerste jaarhelft de omzet met 2 procent terugvallen. Importrestricties in West-Afrika en lage jeneververkopen in Nederland deden de groep pijn.

De oudste stokerij ter wereld Lucas Bols  zag in de eerste jaarhelft de omzet met 2 procent afnemen tot 47,8 miljoen euro. Dat ligt 3,6 procent onder de verwachtingen van KBC Securities. De daling was grotendeels te wijten aan negatieve wisselkoerseffecten.

De Nederlandse producent van sterke drank had het vooral moeilijk om de verkoop van haar lokale merken aan te zwengelen. De verkopen van die merken daalden met 11,1 procent op jaarbasis. Vooral in de opkomende landen verliep de verkoop niet van een leien dakje. De omzet viel daar terug met 9,5 procent.

'De regionale merken hadden te maken met importrestricties in West-Afrika en een lagere verkoop van jenever in Nederland tijdens de zomer,' zegt analist Alan Vandenberghe. 'Voor de globale merken deed Bols het goed in de VS en China maar slecht in Japan. Lucas Bols is onder meer bekend van de merken Bols jenever, Pisang Ambon, Passoa en Gold Strike en is een van de oudste bedrijven van Nederland.

In Noord-Amerika zette Bols wel een sterke prestatie neer. De omzet steeg daar met 9,6 procent. Volgens KBCS zullen de VS de verkoop van globale merken in de tweede jaarhelft rechthouden. De verkoop van lokale merken in opkomende markten zal het daarentegen moeilijk blijven hebben.

De brutowinstmarge nam in de eerste jaarhelft met 170 basispunten af tot 60,5 procent. Ook daar zit Bols onder de verwachtingen van KBCS. Bijgevolg verlaagde het beurshuis het koersdoel van 19 naar 17,5 euro. Het handhaaft het 'houden'-advies. Het aandeel van Bols reageert negatief.

Lucas Bols heeft er een hobbelig beursparcours opzitten. Wie intekende op de beursgang in 2015 boekte tot vandaag een schamel rendement van 1,3 procent aan over. Wie een goed voorgevoel had en in december van 2015 uitstapte, had op enkele maanden tijd wel een rendement van 42 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect