Stokerijen in de bres voor medische sector

De stokerij Filliers verkoopt alcohol aan apothekers om er ontsmettingsalcohol mee te maken. ©Anthony Dehez

Stokerijen uit Aalst, Deinze en Wichelen maken niet langer alleen alcohol voor hun sterke dranken maar ook voor apotheken, ziekenhuizen en hulpdiensten. Die kampen met een tekort aan ontsmettingsalcohol.

Het initiatief is mogelijk dankzij de versoepeling van de vergunningsregels door de federale overheidsdienst douane en accijnzen. Want normaal hebben stokerijen een speciaal statuut nodig om te verkopen aan de medische wereld. 

Jeneverstokerij Rubbens (Wichelen), Stokerij De Moor (Aalst) en Filliers Distillery (Deinze) maken gebruik van de soepelere regels. De ethylalcohol die ze stoken, kunnen apothekers denatureren en er vervolgens ontsmettingsmiddelen (biocides) mee maken. Met de niet-drinkbare alcohol kunnen ook handgels worden gemaakt en mondmaskers ontsmet. 

Filliers zegt over best wat voorraad ethylalcohol te beschikken die het aanbiedt aan apotheken. En als de vraag groter is dan de voorraad zal de distilleerderij extra alcohol stoken. Filliers zet zijn productie van jenever en whisky voort met een minimumbezetting. Een tiental mensen blijft actief op de site in Deinze. De verkoop en logistiek zijn stilgelegd. 

Stokerij Rubbens stookt 10.000 liter ethylalcohol per dag. 'Wij hadden vorige week al door dat de coronacrisis geen gewone crisis zou zijn en dat we met onze alcohol een steentje kunnen bijdragen', zei Hendrick Beck van de jeneverstokerij aan de VRT. 'De douane heeft ons uitgelegd hoe we ontsmettingsalcohol kunnen maken. We zijn meteen aan de slag gegaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud