Ter Beke keldert na winstalarm

©Filip Claus/ID

De besmetting van vlees zal de charcuteriemaker 10 procent van zijn winst (ebitda) kosten. Beleggers dumpen het aandeel, waardoor de beurswaarde sinds vrijdag met ruim 50 miljoen euro is gedecimeerd.

Ter Beke  mikt dit jaar niet langer op meer brutobedrijfswinst (ebitda) dan in 2018. Dat is het gevolg van de listeriabesmetting die werd aangetroffen in de fabriek van zijn Nederlandse dochter Offerman in Aalsmeer. 

De tijdelijke sluiting van de fabriek en het terugroepen van vleeswaren in de supermarkten zal de onderliggende brutobedrijfswinst in 2019 'ongeveer 10 procent' lager doen uitvallen, schat het beursgenoteerd bedrijf. De precieze impact becijfert Ter Beke niet.

Analisten gingen voor dit jaar uit van zowat 50 miljoen euro. Dat zou de impact dus op 5 miljoen euro brengen. KBC Securities ging vrijdag uit van een impact van minstens 6 miljoen euro. 

Meer informatie over de impact - 'die met maatregelen maximaal wordt gereduceerd' - volgt bij de bekendmaking van de jaarcijfers eind februari. 

Drie doden en miskraam

Volgens de Nederlandse overheid is de fabriek verantwoordelijk voor de dood van drie mensen en een miskraam. In de fabriek werd een dodelijke bacterie aangetroffen, die ook terug te vinden was bij de overledenen.

Ter Beke stelt in het persbericht dat het geen verdere informatie heeft over een causaal verband tussen de doden en de besmetting. 'Wij verlenen onze medewerking aan alle verder onderzoek', luidt het nog. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud