Ter Beke mikt op hogere jaarwinst

Dirk Goeminne, CEO van Ter Beke ©Tom Verbruggen

De vleeswaren- en pastagerechtengroep Ter Beke zag in het eerste halfjaar de omzet lichtjes dalen, maar wist de winst tegelijk met ruim een vijfde op te krikken. De kosten werden goed onder controle gehouden en de consument viel weer voor de lasagne van de Oost-Vlaamse groep.

De totale omzet van Ter Beke daalde in de eerste jaarhelft met 1,6 procent tot 202,6 miljoen euro. De omzet van de divisie bereide gerechten steeg met 6,3 procent, mede doordat het vertrouwen van de consument was hersteld. Dat vertrouwen kreeg anderhalf jaar geleden een deuk door de paardenvleescrisis.

De omzet van de vleeswarendivisie kromp met 4,7 procent. Ter Beke stopte eind vorig jaar met de productie van gedroogde en gezouten vleeswaren en optimaliseerde ook zijn productgamma, waarbij de productie van een aantal minder rendabele producten werd stopgezet.

De rebitda (recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg met 13 procent tot 16,3 miljoen euro. Dat is te danken aan de hogere verkoop van bereide gerechten, een sterkere focus op de rendabiliteit van het gamma en een doorgedreven kostenbeheersing. De rebit of recurrente bedrijfswinst schoot 39,8 procent hoger tot 7,5 miljoen euro. Netto houdt Ter Beke 3,7 miljoen euro winst over, een stijging met 22,8 procent.

In de eerste zes maanden investeerde Ter Beke 6,4 miljoen euro, voornamelijk in efficiëntieverbeteringen en aanpassingen in zijn fabrieken. De bouw van de nieuwe fabriek voor bereide gerechten in het Poolse Opole zit op schema. De productie moet in september van start gaan, wat gepaard zal gaan met opstartkosten.

Maar zelfs inclusief deze opstartkosten verwacht de groep over heel 2014 een hogere nettowinst te behalen dan over 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud