Ter Beke neemt Franse pastamaker Stefano Toselli over

Het hoofdkwartier van Ter Beke in Waarschoot. ©BELGA

Ter Beke neemt de Franse pastaproducent Stefano Toselli volledig over. Ook Pasta Food Company, de Oost-Europese joint venture tussen Ter Beke en de andere Stefano Tosseli-eigenaar, komt volledig in handen van de Oost-Vlaamse voedingsproducent.

Dat maakte de producent van vleeswaren en bereide maaltijden uit Waarschoot nabeurs bekend.

Ter Beke  had al sinds 2015 een belang van 33 procent in zijn Franse sectorgenoot Stefano Toselli. De mede-eigenaar van dat bedrijf, GS&DH Holdings, was al langer de partner van Ter Beke in de Poolse joint venture Pasta Food Company. Daarmee wilde Ter Beke inspelen op de ontluikende markt voor bereide maaltijden in Centraal-Europa en bouwde daarvoor een nieuwe fabriek in Opole in het zuiden van Polen, die sinds 2014 operationeel is.

Nu neemt Ter Beke ook de overige 67 procent Stefano Tosseli over van aandeelhouder GS&HD Holdings. Ook de 50-50-joint venture komt voor 100 procent in handen van Ter Beke. Dat gebeurt nu - zes maanden vroeger dan voorzien - door het lichten van call opties die al sinds 2011 tussen beide partijen waren afgesproken.

Diepvrieslasagne

We willen wereldwijd lasagne verkopen.
Dirk Goeminne
CEO Ter Beke

Stefano Toselli, gevestigd in Normandië, is één van de marktleiders in koelverse en diepvrieslasagne, die naar meer dan 30 landen exporteert. Het bedrijf heeft een omzet van 77 miljoen euro, niet veel meer dan in 2014. Ter Beke is zelf in de Benelux, Frankrijk en Spanje  bekend van het pastamerk Come a Casa en de salami  L'Ardennaise.

De joint venture Pasta Food in Polen haalt een omzet van 12 miljoen euro. 'We zijn daar nog maar net operationeel, maar groeien er met dubbele cijfers', zegt financieel directeur René Stevens. Hij verwacht dat de geconsolideerde omzet - de dubbele overname pro forma volledig meegerekend - dit jaar zal uitkomen op 520 miljoen euro.

Volgens CEO Dirk Goeminne is de overname de volgende logische stap in de ambities van het bedrijf. 'We willen lasagne wereldwijd verkopen. Met Stefano Toselli en Pasta Food Company zullen we onze positie op de markt versterken en onze marktkanalen optimaliseren.'

Omzet stijgt

  • Vleeswaren en verse bereide gerechten voor de Europese markt
  • Omzet: 419 miljoen euro
  • Operationele kasstroom: 38 miljoen euro
  • Merknamen Come a casa, Vamos, L’Ardennaise, Pluma
  • Vestigingen in België en Nederland
  • 1.600 medewerkers
  • Richtte in 2011 samen met Stefano Toselli de joint venture Pasta Food Company op in Polen

 

Vorig jaar zag Ter Beke voor het eerst in vier jaar zijn omzet weer stijgen naar 419 miljoen euro. Het beursgenoteerde bedrijf had het de voorbije jaren niet onder de markt. Het bedrijf deed er drie jaar over om de paardenvleescrisis (2013) en de afbouw van niet-rendable producten uit te zweten.

De afkalvende resultaten deden CEO Dirk Goeminne ingrijpen. Hij sloot fabrieken en bouwde sinds zijn aantreden de schuldenlast af van 70 naar 17 miljoen euro (2016). Tegelijkertijd dreef hij de investeringen in versnijdings- en verpakkingslijnen voor de vleeswaren op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud