Ter Beke sluit Nederlandse besmette fabriek

De getroffen fabriek van Offerman, het Nederlandse dochterbedrijf van Ter Beke. ©ANP

De Belgische voedingsgroep Ter Beke sluit een fabriek in Nederland. Ze was besmet met een bacterie, die waarschijnlijk geleid heeft tot de dood van drie mensen.

De fabriek in Aalsmeer van de maker van charcuterie en bereide maaltijden Ter Beke sloot in oktober op bevel van de Nederlandse voedselinspectie. Die zegt dat de fabriek waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de dood van drie mensen en een miskraam. 20 andere mensen werden ziek na het eten van vlees uit de fabriek.

Bij de slachtoffers werd dezelfde listeriabacterie aangetroffen als in de fabriek, bleek na DNA-onderzoek.

Renoveren

Ter Beke overwoog de fabriek te renoveren, maar uiteindelijk koos het beursgenoteerde Belgische familiebedrijf ervoor ze grotendeels te sluiten. 'De grootste hal gaat dicht. Een kleinere blijft open', zegt Soraya Faez van de vakbond CNV. 'Een renovatie was te duur. De bacterie zat in de muren'

Een renovatie was te duur. De bacterie zat in de muren.
Soraya Faez
Vakbond CNV

De beslissing viel al een maand geleden, maar het nieuws sijpelde alleen door naar enkele regionale kranten. Ter Beke is maandag niet bereikbaar voor toelichting.

Zo'n 50 mensen worden ontslagen, melden de vakbonden. 'De voorbije week kregen de getroffen werknemers te horen dat ze het bedrijf kunnen verlaten', zegt Karel de Buyse van de vakbond FNV.

Vogelvlucht

De sluiting kan nog tot meer jobverlies leiden. 50 andere werknemers kunnen aan de slag in Ridderkerk, waar Ter Beke ook een fabriek heeft. 'Als ze niet op het aanbod ingaan, kunnen ze het bedrijf verlaten volgens de vertrekregeling die we opstelden met de directie', zegt Faez. De fabriek in Aalsmeer ligt in vogelvlucht 45 kilometer van die in Ridderkerk.

Ter Beke moest tienduizenden kilo's vlees terugroepen in Nederland. ©ROBIN UTRECHT

Ter Beke heeft geen klanten verloren door het voorval, zeggen de vakbonden. 'De supermarktketen Jumbo is onze grootste klant en die samenwerking blijft doorgaan', zegt De Buyse. Andere belangrijke klanten waren de supermarktketen Aldi en de horecaleverancier Sligro.

Andere Nederlandse fabrieken van Ter Beke nemen de rol van de fabriek in Aalsmeer over. 'Dat lukt met wat extra personeel en extra werkshiften', zegt Faez. 'De andere Nederlandse fabrieken hoeven niet te worden uitgebreid door de sluiting in Aalsmeer.'

Duur varkensvlees

In oktober zei Ter Beke dat de brutobedrijfswinst (ebitda) in boekjaar 2019 door de problemen in Nederland 10 procent lager uitvalt dan verwacht.

10 %
Kosten
Door de problemen in Nederland valt de winst in 2019 10 procent onder de verwachtingen.

Analisten rekenden op 50 miljoen euro ebitda. Dat zou dus 45 miljoen euro worden. Voordien dacht Ter Beke evenveel winst te maken als in het boekjaar 2018

Ter Beke staat dit jaar ook onder druk door de hoge prijzen voor varkensvlees. In zes jaar tijd waren de prijzen nooit hoger dan vandaag.

De prijzen stegen in de hele wereld naar recordniveaus doordat China massaal varkensvlees uit andere landen importeert. De lokale vleesproductie ligt op apegapen omdat het land wordt getroffen door varkenspest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud