opmerkelijk

Ter Beke verliest slag om Ardense worst

©RV DOC

Het vleeswarenbedrijf Ter Beke moet op zijn verpakkingen aanduiden dat zijn Ardense worst niet in de Ardennen gemaakt wordt. Dat is het gevolg van een recent arrest van de Raad van State.

De strijd om de Ardense worst is al vier jaar aan de gang. Het Waals Gewest wil dat Ardense worst of salami effectief in de Ardennen gemaakt wordt en liet de term ‘saucisson d’Ardenne’ beschermen als streekproduct. Dat was een streep door de rekening van Ter Beke, dat zijn worst in Waarschoot maakt, en zijn sectorgenoot Guina uit Machelen. Ze trokken naar de rechter, maar die gaf hen ongelijk.

In april leken de gemoederen te bedaren. Ter Beke hoefde zijn productie niet meteen naar de Ardennen te verhuizen. De Waalse regering gunde Ter Beke en Guina een aanpassingsperiode van twee à drie maanden. Beide bedrijven mochten de benaming ‘saucisson d’Ardenne’ tijdelijk nog gebruiken, maar moesten op hun product wel duidelijk aangeven dat het niet in de Ardennen geproduceerd wordt.

Ter Beke stapte naar de Raad van State om de opschorting van de regeling te eisen. De Vlaamse charcuteriemaker vond de transitieperiode te kort en betwistte de verplichting om op elke worst ‘geproduceerd buiten de Ardennen’ te zetten.

Maar de Raad van State volgt Ter Beke niet. Dat de vleeswarenproducent al zijn verpakkingen moet wijzigen, is volgens de rechter niet onhaalbaar. Ter Beke heeft niet aangetoond ‘dat het om een uitzonderlijk ingewikkelde of dure last’ gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud