Ter Beke zet prognose op de helling

Ter Beke-topman Marc Hofman - Foto Thomas De Boever

Voedingsgroep Ter Beke heeft er een moeilijk eerste halfjaar op zitten. De commerciële inspanningen om huismerk Come a Casa te ondersteunen en het nieuwe merk Oligusto te lanceren, drukten de winstcijfers. Daar komen gestegen grondstofkosten bovenop, waardoor de groep niet langer kan garanderen dat het zijn belofte van een 'resultaatsverbetering' over 2012 kan inlossen.

De omzet steeg nog met 4,9 procent tot 208,2 miljoen euro. Maar vanaf dan gaat alles in neerwaartse lijn. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) daalde 3,2 procent tot 15,83 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zakte 12,2 procent tot 6,53 miljoen euro. De nettowinst klapte met 30,9 procent in elkaar met 3,12 miljoen euro.

De halfjaarcijfers werden ook negatief beïnvloed door eenmalige ontslag- en herstructureringskosten ten belope van 1,3 miljoen euro. Dat is een gevolg van de stopzetting van de industriële activiteiten in het Franse Alby-sur-Chéran. Ter Beke heeft nu geen productievestigingen meer in Frankrijk, maar behoudt er wel zijn commerciële activiteiten.

Winstmarges

De divisie Vleeswaren wist wel een omzetstijging te boeken, terwijl het volume gelijk bleef. Maar die omzet is almaar minder winstgevend, omdat klanten steeds vaker kiezen voor goedkopere producten, waarop lagere winstmarges gehaald worden. Die marges staan aan de andere kant ook onder druk door stijgende grondstofprijzen, die maar met vertraging kunnen doorgerekend worden.

In de afdeling Bereide Gerechten gaat het wat beter. Dankzij een mediacampagne wist het merk Come a Casa zijn marktaandeel te verbeteren. Ter Beke meldt ook een sterke omzet- en volumestijging in lasagne.

Winstwaarschuwing

Op het vlak van de vooruitzichten is het management wel erg voorzichtig geworden. Na het eerste kwartaal durfde topman Marc Hofman nog een 'resultaatverbetering' over 2012 in het vooruitzicht te stellen. Maar dat optimisme is intussen verdampt.

'Binnen het huidige economische klimaat worden we geconfronteerd met onverwachte bijkomende stijgingen van grondstofprijzen, waardoor we vandaag geen uitspraak kunnen doen over de eerder vooropgestelde resultaatsverwachting', klinkt het. Een omfloerste winstwaarschuwing, dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud