Advertentie

Terreur en brexit knagen aan champagneverkoop Vranken

Druivenoogst in de Champagnestreek ©REUTERS

Door de aanslagen in Frankrijk en België en de brexit heeft Vranken-Pommery Monopole vorig jaar minder champagne verkocht. De nettowinst komt niettemin de helft hoger uit dan 2015.

De Franse groep Vrancken , die naast champagne ook roséwijnen en porto verkoopt, zag de omzet in 2016 met 1,2 procent stijgen tot 300,1 miljoen euro.

De verkoop van champagne - met afstand de belangrijkste divisie van het concern - daalde echter met 3,7 procent tot 230,8 miljoen. Die daling is voor 40 procent het gevolg van de daling van het toerisme en het hotel- en restaurantbezoek in Frankrijk en België na de terreuraanslagen in beide landen.

Britse Pond

De resterende 60 procent van de daling komt voor rekening van de brexit. De keldering van het pond sterling tegenover de euro die daarvan het gevolg was, veroorzaakte een plotse daling van de champagne-uitvoer naar het VK. 'De Engelse distributeurs kozen ervoor om eerst hun voorraden aan te zuiveren', legt Vranken uit in een persbericht.

De bedrijfswinst van de groep kwam 2,2 procent lager uit op 21,9 miljoen euro. De nettowinst belandde op 6 miljoen euro, wat bijna 58 procent meer is dan een jaar eerder. Vranken kon voorzieningen terugnemen dankzij het heronderhandelen van sociale akkoorden en betaalde ook minder belastingen.

Herstel

De aandeelhouders kunnen rekenen op een dividend van 0,8 euro per aandeel. Op basis van de beurskoers van 27 maart stemt dit overeen met een brutorendement van 3,62 procent, stipt Vranken aan.

Voor 2017 rekent de wijnengroep op een herstel van de champagneverkoop tot 'ongeveer 18 miljoen flessen' dankzij commerciële inspanningen en de lancering van de 'Brut Nature', een champagne zonder toegevoegde 'liqueur de tirage'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud