Thaise miljardair blokkeert Heineken

De Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi heeft zoals verwacht een bod uitgebracht op het Singaporese Fraser & Neave (F&N). F&N controleert bijna 40 procent van Asia Pacific Breweries (APB), de eigenaar van Tiger Beer. De poging van de Nederlandse brouwer om Tiger Beer in handen te krijgen dreigt nu te mislukken.

Het bod komt via TCC Assets Ltd dat gelinked is aan de Thaise brouwer Thai Beverage. Die wordt op zijn beurt gecontroleerd door Sirivadhanabhakdi. TCC biedt 8,88 Singaporese dollar op de 70 procent van F&N die het nog niet bezit, goed voor een totaal bedrag van 9 miljard Singaporese dollar (5,6 miljard euro). Dat is meteen het hoogste bod in de Thaise ondernemingsgeschiedenis van de laatste tien jaar.

Als het bod slaagt kan Thai Beverage de poging van Heineken om APB en dus Tiger in handen te krijgen, perfect afblokken. Heineken heeft nu al 42 procent in Asia Pacific Breweries maar bracht een bod uit op de 39,7 procent die F&N heeft in APB. F&N trad tot voor kort op als partner van de Nederlanders in de controle over APB, maar dat dreigde te veranderen toen Sirivadhanabhakdi in juli interesse betoonde voor F&N.

Heineken zag zijn positie dus bedreigd en bracht daarom een bod uit op het belang van 39,7 procent dat F&N in APB heeft. Maar zijn voorstel van 50 Singaporese dollar per aandeel werd ruim overtroffen door dat van ThaiBev dat 55 dollar veil had voor die participatie. Einde augustus trok Heineken daarom zijn bod op tot 53 dollar, nog steeds minder dan Thai Beverage.

Toch ging de raad van bestuur van F&N akkoord met het Nederlandse voorstel en beval het aan zijn aandeelhouders aan. Die moeten zich op 28 september uitspreken over het ovenamebod van Heineken. Maar als TCC Assets intussen de meerderheid heeft in F&N is de kans klein dat dit gebeurt. Tenzij onder de voorwaarden die de Thaïse miljardair oplegt.

Thai Beverage en Heineken zijn nu rivalen in Azië omdat ze allebei elk een sterk regionaal merk in handen hebben, met name Chang voor Thai Beverage en Tiger voor F&N/Heineken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud