Thuiswerkers boosten groente- en fruitverkoop Greenyard

De vele Belgen die thuiswerken eten meer verse groenten en fruit. ©DB60124630

De beursgenoteerde fruit- en groentereus Greenyard klokte in het eerste kwartaal af op een verkoop van 1,1 miljard euro, een groei van 11,4 procent. Dat is onder meer te danken aan de flink toegenomen thuisconsumptie van verse groenten en fruit.

Het beursgenoteerde Greenyard rapporteert donderdag in zijn tradingupdate een stevige groei van de verkoop in het eerste kwartaal. De omzet nam jaar op jaar met 11,4 procent toe tot ruim 1,1 miljard euro.

De versverkoop van Greenyard nam in het eerste kwartaal toe tot 959 miljoen euro, een stijging van 12,9 procent. De verkoop van diepvriesgroenten en fruit en groenten in blik steeg licht (+4,6%) tot 190 miljoen euro.

Dat is volgens Greenyard te danken aan supermarkten die een groter assortiment en een hoger volume aan fruit en groenten bij Greenyard aankopen.

Positieve impact coronacrisis

Maar de fruit- en groentereus wijst ook op de positieve impact van de coronacrisis. De klanten van het groenteconcern - dat actief is in Europa en erbuiten - werkten massaal thuis. Daar verorberden ze de voorbije maanden veel meer verse groenten en fruit.

+13%
Verse groenten en fruit
De versverkoop van Greenyard nam in het eerste kwartaal toe tot 959 miljoen euro, een stijging van 12,9 procent.

Aan de horeca verkocht Greenyard minder fruit en groenten. Maar dat is een klein deel van de business van het bedrijf van ondernemer Hein Deprez.

Greenyard gaf donderdag een tradingupdate. Daarin staan alleen omzetcijfers, geen winstcijfers. Daardoor is er geen nieuws over de evolutie van de schuldgraad van het fruit- en groentebedrijf.

Dat was de voorbije jaren een heet hangijzer. De schuldenberg van Greenyard steeg in maart 2019 naar zeven keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Greenyard bouwde een schuldenberg op door overnames te doen.

Een hele tijd was dat geen probleem omdat de winst verhoudingsgewijs hoog lag. Maar zo'n twee jaar geleden kreeg Greenyard verschillende klappen te verwerken. Er was de grote terugroepactie nadat was gebleken dat groenten besmet waren met de listeriabacterie, de druk van de supermarkten en de hitte die de oogst deed mislukken en fruit en groenten fors duurder maakte. De winst daalde, waardoor de schuldgraad steeg.

Geesteskind

De banken gaven Greenyard tot december 2021 respijt als het bedrijf drastische maatregelen zou nemen. Het schrapte 422 jobs. Het verkocht enkele kleinere onderdelen, zoals de Britse bloementak, de potgronddivisie en het Portugese transportbedrijf.

Even leek het erop dat het bedrijf nog verder zou moeten gaan. De verkoop van de voormalige Noliko-fabriek in Bree lag op tafel en ook een grote kapitaalverhoging, waarbij oprichter Hein Deprez de controle over zijn geesteskind zou verliezen.

Zo ver kwam het niet, want Greenyard herpakte zich. In maart sloot het zijn boekjaar af met een schuldenberg die nog 'maar' 4,4 keer hoger lag dan de ebitda. Of de schuldgraad in het eerste deel van het huidige boekjaar verder daalt, weten we op 17 november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud