Tonicmaker Fever-Tree door het dak na speculatie over overname

Fever-Tree stond op de eerste rij toen enkele jaren geleden gin-tonic aan een forse opmars begon. ©Fever Tree

Tonicmaker Fevertree Drinks heeft een Unilever-topman aangesteld als bestuurder. Dat leidt tot speculatie over een overname, waardoor het aandeel (opnieuw) fors stijgt.

Een aandeel van Fevertree Drinks , het bedrijf achter de bekende tonic Fever-Tree, is sinds januari 2015 maar liefst 1.200 procent meer waard geworden.

Vrijdagochtend steeg het aandeel opnieuw fors, met 10 procent. In de voormiddag temperde de groeisnelheid naar ongeveer 8 procent. De marktwaarde bedraagt momenteel 2,7 miljard pond (3,1 miljard euro).

De reden: speculatie dat voedingsgigant Unilever  Fevertree Drinks wil overnemen en zo zijn drankenpoot wil uitbreiden. Unilever heeft het thee- en ijstheemerk Lipton in huis.

102 procent winstgroei

Veel mensen denken dat Unilever op een overname aast omdat Kevin Havelock deze week bestuurder is geworden bij Fevertree. Havelock is de directeur van de frisdrankendivisie van Unilever.

De interesse van Unilever in Fevertree komt niet uit de lucht gevallen. In de eerste helft van 2017 steeg de omzet van Fevertree met 77 procent naar 71,9 miljoen pond (81,5 miljoen euro).

1.200%
Rendement
Het aandeel Fevertree werd op drie jaar tijd 1.200 procent meer waard.

De winstgroei was nog spectaculairder. De operationele kasstroom (ebitda) racete met 102 procent naar 25,2 miljoen pond.

Het succes is te verklaren doordat Fevertree op de eerste rij stond toen enkele jaren geleden gin-tonic enorm populair werd. Bovendien bleek het niet te gaan om een hype, maar om een duurzame trend.

Het bedrijf werd in 2005 opgericht door de Britten Charles Rolls en Tim Warrillow. In 2014 trok het naar de beurs. Rolls controleert nog altijd 11,21 procent van de aandelen. Warrillow bezit 5,36 procent van Fevertree.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect