UberEats wakkert strijd om thuisgeleverde hamburger aan

De vakbonden protesteerden vorige maand bij McDonald's aan de Brusselse Beurs tegen UberEats. Volgens de bonden worden de burgers met schijnzelfstandigen geleverd. ©Photo News

De dochter van de bekende taxi-app breidt na Brussel en Antwerpen uit naar Gent en Luik.

'Er is per land maar ruimte voor één dominante speler op de markt van thuisleveringen van maaltijden. Daarom is het zo belangrijk om marktleider te zijn.' Dat verklaarde Jitse Groen, topman van het Nederlandse Takeaway.com (in ons land het vroegere Pizza.be), eerder dit jaar.

Het beursgenoteerde Takeaway.com voert in ons land een verbeten strijd met het in het straatbeeld alom aanwezige Deliveroo en sinds kort ook met UberEats, een dochter van het Amerikaanse taxibedrijf.

Takeaway.com levert in thuismarkt Nederland onder de merknaam Thuisbezorgd.nl. ©ANP XTRA

In die hevige geldverslindende strijd om marktaandeel moest het Brusselse Take Eat Easy vorig jaar de handdoek in de ring gooien. De start-up ging failliet omdat het niet kon opboksen tegen de grotere spelers met diepere zakken. Deliveroo, een Britse koerierdienst actief in twaalf landen in Europa en Azië, tankte onlangs nog 324 miljoen euro.

En Takeaway.com spendeerde vorig jaar 83 miljoen euro aan marketing: reclame maar ook promoties om nieuwe klanten aan te trekken. Dat bedrag stond gelijk aan liefst drie kwart van de omzet en betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Het gros van dat budget ging naar Duitsland waar de Nederlanders met hun bezorgdiensten Lieferheld en Pizza.de opboksen tegen Delivery Hero, een dochter van het Duitse Rocket Internet - tevens moeder van onder meer Zalando . Takeaway is vandaag enkel rendabel in België en Nederland.

De koeriers van Deliveroo zijn bij ons alomtegenwoordig in Brussel, Luik, Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en in de zomer ook in Knokke en Oostende. ©AFP

Ons land heeft er sinds exact een jaar een speler bij. UberEats landde oktober vorig jaar in Brussel en bond de strijd aan met Takeaway.com en Deliveroo, dat een jaar voordien naar België uitbreidde. Sinds september rijden de koeriers van het Amerikaanse bedrijf ook in Antwerpen rond. En nu komen daar ook Gent en Luik bij. Gent en Antwerpen worden bediend met de fiets, Brussel en Luik vooral met de scooter.

Voor eind dit jaar wil UberEats nog vier andere steden aan zijn Belgische activiteiten toevoegen. Het bedrijf telt hier duizend koeriers, op een tiental na allemaal zelfstandigen en bijklussers die volgens de jonge De Croo-wet maximaal 5.000 euro per jaar mogen (bij)verdienen. De thuislevering kost 2,50 euro, net als bij Deliveroo.

UberEats neemt 30 procent commissie op de geleverde maaltijden. Het eist van de restaurants geen exclusiviteit en van de klanten geen minimumbedrag - in tegenstelling tot Deliveroo dat pas bestellingen levert vanaf 15 euro. Kenners zien daarin de drang van de Amerikanen om data te vergaren. Via de app krijgen ze zicht op de locaties die hun klanten aandoen en op welk moment van de dag ze welk eten bestellen. Met die inzichten kan UberEats zijn cliënteel dan aanbiedingen op maat doorsturen - in navolging van Facebook, Amazon en Google.

UberEats ging drie jaar geleden van start in Los Angeles. Vandaag rijdt het in een 130-tal landen rond. In Frankrijk is de koerierdienst actief in 14 steden, in het VK in 41. UberEats groeit vandaag harder dan de taxiritten van 's werelds meest waardevolste start-up, goed voor een waarde van 70 miljard dollar. UberEats zit op schema om dit jaar 3 miljard dollar omzet te boeken, wat bijna een tiende van totale Uber-omzet is.

UberEats levert sinds kort de hamburgers van McDonald's in Brussel en Antwerpen. Concurrent Deliveroo doet hetzelfde met de fastfood van Quick in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud