Advertentie

Unilever eiste afschaffing Nederlandse dividendbelasting

Het Unilever-hoofdkantoor in Nederland. ©REUTERS

Een verhuis van de Unilever-hoofdzetel naar Rotterdam zou er nooit gekomen zijn zonder een afschaffing van de dividendbelasting, stelt CEO Paul Polman.

In een interview met de Nederlandse krant AD spreekt Paul Polman, CEO van voedingsmultinational Unilever, zich voor het eerst uit over de afgesprongen verhuis van Unilever naar Rotterdam en het debacle rond de dividendbelasting in Nederland. Unilever heeft nu nog 2 hoofdzetels: in Rotterdam en Londen. 

Unilever liet begin oktober weten voorlopig af te zien van een versimpeling van zijn binationale Brits-Nederlandse structuur. Een samenvoegen van de twee hoofdkantoren in Rotterdam en het schrappen van de notering op de Londense beurs (FTSE 100) verdween van tafel.

Duidelijkheid

We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: ‘Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting.’
Paul Polman
CEO Unilever

Daaropvolgend herzag de Nederlandse regering, het kabinet-Rutte, haar plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Het afschaffen van de dividendbelasting zou 1,9 miljard euro kosten. Het was nooit helemaal duidelijk of de Nederlandse regering de dividendbelasting wilde afschaffen onder druk van Unilever. 

In het interview met het AD schept Polman duidelijkheid. 'We hebben heel duidelijk tegen het kabinet gezegd: ‘Als je ooit wilt dat Unilever met zijn hoofdkantoor naar Nederland komt, kan dat nooit gebeuren met dividendbelasting.’ We hebben dit altijd gezegd, al meer dan tien jaar.'

'Goede vriend'

Het afblazen van de verhuis kwam er omdat niet genoeg Britse aandeelhouders van Unilever de stap steunden. De Nederlandse politieke situatie, en vooral de druk van de oppositie, speelde daarin wel een rol, aldus Polman. 'Dat helpt niet als je in Engeland aandeelhouders probeert mee te krijgen', klinkt het.

Polman gaf ook tekst en uitleg over hoe hij het afblazen van de verhuis meldde aan premier Mark Rutte. Hij belde een uur lang met Rutte. 'Mark was niet boos, niet tegen mij. Mark en ik zijn goede vrienden. Hij was teleurgesteld, net als ik.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud