'Univeg wil via Greenyard Foods naar beurs'

Hein Deprez overweegt zijn groente- en fruitconcern Univeg naar de beurs te brengen ©Thierry du Bois

Univeg, het groente- en fruitconcern van Hein Deprez, werkt in alle stilte aan een beursgang. Dat zou gebeuren door Univeg in te brengen in het beursgenoteerde Greenyard Foods. De operatie zou in de tweede helft van het jaar haar beslag krijgen.

Dat schrijft De Standaard in zijn maandageditie. Volgens onze informatie is er nog geen formele beslissing genomen, het proces zou zich nog in de onderzoeksfase bevinden. Als Univeg effectief naar de beurs trekt, wordt het een van de grootste operaties van het jaar in Brussel.

Volgens de krant polst Deprez nu bij andere aandeelhouders van Greenyard Foods naar steun voor zijn beursproject. Gimv-XL en de Boerenbond, met respectievelijk 17,27 en 10,7 procent, zijn de voornaamste partijen waarmee rekening moet worden gehouden.

Industriële logica

Naar De Tijd vernam zou de inbreng van Univeg in Greenyard Foods kunnen gepaard gaan met een (private) plaatsing van aandelen Greenyard Foods. Meerdere bronnen stellen dat nog niets definitief is.

Het is prematuur om te spreken over een samengaan met Univeg.
Marleen Vaesen
Gedelegeerd bestuurder Greenyard Foods

Ook Marleen Vaesen, gedelegeerd bestuurder van Greenyard Foods, stelt dat het 'prematuur' is om te spreken over een samengaan met Univeg. 'Wij bekijken voortdurend hoe de markt evolueert, en dan met name hoe de consument groenten consumeert', zegt ze. 'De conclusie blijft dat we te weinig groenten eten, en dat we ook geen onderscheid maken tussen verse groenten, diepgevroren groenten of conservengroenten. Daar moeten we op inspelen.'

Zonder het te zeggen, stipt Vaesen zo wel de industriële logica aan van een potentiële deal tussen Univeg en Greenyard Foods. Het gecombineerde bedrijf zou immers groenten in al zijn verpakkingsvormen kunnen aanbieden. Hein Deprez zelf kon nog niet bereikt worden voor commentaar. In De Standaard ontkende een geërgerde Deprez wel. 'Ik heb geen zin om met toezichthouder FSMA te bakkeleien', klonk het kort.

Die toezichthouder wordt nu wel geconfronteerd met een forse klim van het aandeel Greenyard Foods  . Na een vrij rustige start spurt het aandeel nu meer dan 7 procent hoger bij een volume dat bijna 10 keer hoger ligt dan gewoonlijk.

Champignons

Univeg begon ooit als een champignonkwekerij, maar werd door Deprez uitgebouwd tot een van 's werelds grootste groenten- en fruithandelaars naast Chiquita (in handen van Cutrale-Safra), Dole en Fresh Del Monte. Het concern, dat groenten en fruit levert aan zowat alle grote supermarktgroepen van Europa, was in 2013 goed voor een omzet van 3,1 miljard euro.

Deprez kocht midden 2013 private-equitygroep CVC uit bij 'zijn' Univeg, met de hulp van zijn zus Veerle, twee Zuid-Afrikaanse partners die fortuin maakten in de mijnbouw, en Marc Ooms. Deprez en zijn zus Veerle controlerern 55 procent van het nieuwe Univeg, de resterende 45 procent zit bij de families van Marc Ooms (ex-vennoot bij Petercam), Tom Borman en Peter Gain.

Diepvries

Univeg-topman Hein Deprez stapte in 2005 in de West-Vlaamse diepvriesgroentespecialist Greenyard Foods  en controleert intussen 46,15 procent. Samen met medestanders heeft Deprez zelfs de absolute controle.

Als Univeg en Greenyard Foods samengaan, ontstaat een groep met een omzet van 3,7 miljard euro, een bruto bedrijfswinst van 123 miljoen euro en meer dan 7.000 medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud