Vakbondsblokkades bij AB InBev opgeheven

Een stakingspiket bij AB InBev in Leuven. Woensdagavond laat werden de blokkades onder gerechterlijke druk opgeheven. ©BELGA

Een uitspraak van een rechter in kort geding woensdagavond dreigde met boetes van 500 euro per uur dat de stakersposten niet werden opgedoekt, waarop de vakbonden de blokkades ophieven.

De vakbondsblokkades bij AB InBev aan de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden zijn woensdagavond opgeheven. Dat meldt Laure Stuyck, de woordvoerster van AB InBev. Kort daarna zijn de bierproductie in Jupille en Hoegaarden al hervat, aldus nog de Belgisch-Braziliaanse brouwer. Het is nog wachten op nieuws over de site in Leuven.

De bierproductie van AB InBev viel gisteren stil in haar drie grote brouwerijen in Leuven, Jupille (Luik) en Hoegaarden als ­gevolg van een stakingsactie die dinsdag begon. Vakbondsleden en werknemers blokkeerden de in- en uitgangen waar vrachtwagens binnenrijden.

De stakingspiketten kregen woensdagavond het bezoek van een deurwaarder. Die kwam hen informeren over het feit dat AB InBev in kort geding had verkregen dat de piketten opgeheven moesten worden. Anders dreigde een dwangsom van 500 euro per uur. De stakers hieven uiteindelijk de blokkades op. 

Spanningen

Er zijn al enkele weken spanningen tussen de vakbonden en de AB InBev-directie.

Er zijn al enkele weken spanningen tussen de vakbonden en de AB InBev-directie. Twee weken geleden lagen de brouwerijen en de depots al eens 24 uur plat. Voor de vakbonden zijn er twee problemen. Ten eerste loopt de loonadministratie volgens hen in het honderd. Werkuren zouden niet correct geregistreerd worden door het Indiase bedrijf waaraan AB InBev zijn loonadministratie heeft uit­besteed. Daardoor krijgen werk­nemers te weinig uitbetaald. Door de slechte registratie komt ook de pensioenopbouw van de werknemers in het gedrang.

Prangender is de discussie over de garantie op werk. AB InBev garandeert dat werknemers hun werk behouden. Als functies toch verhuizen naar het buitenland, krijgen de getroffen werknemers een bonus van drie jaarlonen. Die krijgen ze niet als ze ontslagen worden wegens slechte prestaties. Volgens de vakbonden neemt AB InBev een loopje met zijn beloftes door onterecht te stellen dat mensen slecht presteren, waarna ze worden ontslagen. Ze zeggen zelfs dat een verdoken herstructurering aan de gang is. AB InBev ontkent dat.

Dinsdag blokkeerden de vakbonden de fabriekspoorten omdat ze zich niet gehoord voelden door de Belgische directie. Ze eisten overleg met de Europese directie. Door de blokkades annuleerde AB InBev de geplande vergadering van gisteren. Vervolgens stelde de directie voor om vrijdag opnieuw om de tafel te zitten. Zonder succes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud