Advertentie

Vandemoortele verliest zijn peetvader

©Photo News

Raymond Vandemoortele, de man die gedurende 40 jaar de gelijknamige voedingsgroep heeft uitgebouwd van een Belgisch bedrijf tot een Europese speler, is overleden. Hij werd 95.

Dat er over Raymond Vandemoortele niet veel te vinden is in archieven - zelfs geen foto - schetst de dinsdag overleden man ten voeten uit. Net als de hele familie was hij sterk gesteld op discretie. ‘Raymond was een rustig man’, zegt Dirk Durez, de secretaris-generaal van de voedingsgroep. ‘Als voorzitter van de raad van bestuur was hij niet de grote spreker, maar hij was een meester om een glasheldere synthese te maken en de juiste conclusies te trekken.’

De keuze van Vandemoortele om de luwte op te zoeken trok hij door in zijn eeuwige verzet tegen een beursgang van het bedrijf. Waardoor het - met een omzet van 1,28 miljard euro en 5.000 werknemers - het grootste niet-beursgenoteerde voedingsbedrijf van België is.

40 jaar lang stond Raymond Vandemoortele aan het roer. Hij bouwde met stevige hand - sommigen zeggen zelfs een beetje autoritair - het bedrijf uit van een Belgische oliën- en vettenproducent tot een Europese voedingsgroep. Vandaag maken bakkerijproducten meer dan de helft uit van de omzet.

Bij de uitbouw van de groep werd Vandemoortele geflankeerd door zijn broer Jean, die echter vrij vroeg overleed. Waar de eerste de sterke man en de strateeg was, was de tweede de commerciële kracht. Ook zijn schoonbroer Joseph Casier speelde een grote rol in de expansie van het bedrijf.

Tot 1990 - hij was toen 70 jaar - was Raymond voorzitter van de raad van bestuur. Durez herinnert zich hem als een heel verstandig man. ‘Je moest als medewerker je zaken in de breedte én in de diepte kennen. Anders zakte je bij hem meteen door de mand.’

Raymond en Jean (senior) behoorden tot de derde generatie van de familie. Hun vader Adhémar had het bedrijf opgericht in 1899, samen met zijn vader Constant. Oorspronkelijk was het bedrijf actief in de productie van veevoeders op basis van lijn- en koolzaad. Pas later werd overgeschakeld naar oliën en vetten voor menselijke consumptie. Onder Raymond werden in 1998 de pers- en raffinageactiviteiten afgestoten.

De drie zussen van Raymond Vandemoortele waren nooit actief in het bedrijf. Zijn zoon Philippe stampte in de jaren 70 de succesvolle sojadivisie uit de grond, iets wat in 1980 het merk Alpro opleverde. Om schulden te delgen werd die divisie in 2009 voor 325 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse Dean Foods. Toen al had Philippe zich uit het bedrijf teruggetrokken. De enige overblijvende Vandemoortele was vanaf dan nog Jean (junior), de zoon van de broer van Raymond. Hij liet in 2014 het CEO-schap over aan Jules Noten en werd voorzitter van de raad van bestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud