Vandemoortele wil tot 75 miljoen ophalen

©Emy Elleboog

Vandemoortele wil maximum 75 miljoen euro ophalen via de uitgifte van obligaties. De voedingsgroep richt zich zowel tot particulieren als institutionelen.

Vandemoortele bevestigt daarmee het bericht dat onlangs in De Tijd verscheen. De obligatielening heeft een looptijd van vijf jaar en heeft een brutocoupon van 5,125 procent. Vermits de emissieprijs hoger ligt dan 100 procent, bedraagt het effectie brutorendement 4,696 procent.

De inschrijvingen lopen vanaf donderdag. De begeleidende banken zijn KBC en Belfius (joint bookrunners en lead managers), Bank Degroof en Rabobank (co-lead managers).

De obligatie-uitgifte dient om een gedeelte van de bankschulden van de groep terug te betalen en de financieringsbronnen van Vandemoortele te diversifiëren.

Er is geen sprake van het terugbetalen van Gimv. Gimv legde drie jaar geleden - toen Vandemoortele in zwaar weer zat door de mislukte overname van het Franse Panavi - via het fonds Gimv XL 75 miljoen euro op tafel via een achtergestelde lening met warrants.

Geen uitzondering

Vandemoortele is geen uitzondering op obligatievlak. Er gaat dit jaar in België geen maand voorbij zonder dat een bedrijf een obligatie-uitgifte aankondigt. De teller staat voor 2012 al op meer dan 13 miljard euro. De grote slokop is AB InBev, dat in twee keer voor 8,3 miljard obligaties uitgaf.

Maar ook Atenor, Arseus, CFE, Etex, Fluxys, Kinepolis, Omega Pharma en Roularta trokken naar de markt en haalden via obligaties met de vingers in de neus geld op.

Volgens De Tijd is Deme ook bezig met het voorbereiden van een dergelijke operatie. De operatie zou kunnen oplopen tot 100 à 150 miljoen en is gericht op particulieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud