Vergunning grote frietfabriek Clarebout geweigerd

De frietfabriek van Clarebout zou 300 tot 500 miljoen euro kosten. ©Jonas Lampens

De Waalse overheid heeft de vergunning geweigerd voor een deel van het grote uitbreidingsproject van frietenmaker Clarebout. Het project van 300 tot 500 miljoen euro staat almaar meer op losse schroeven.

Het West-Vlaamse Clarebout Potatoes is sinds 2016 actief op de industriezone van Frameries. Het stockeert er aardappelen en doet er de voorbewerking. Het bedrijf wil er nu ook een vestiging van 300 tot 500 miljoen euro bouwen om onder meer diepvriesfrieten te produceren.

Maar het plan, dat 300 tot 500 jobs zou opleveren, staat almaar meer op losse schroeven. Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio (CDH) heeft de vergunning voor een koelruimte en een logistiek centrum geweigerd. Hij verwijt Clarebout dat het zijn industrieel project in Frameries opgesplitst heeft, waardoor dat niet als geheel onderworpen is aan een globale impactstudie.

In 2016 kwam er een magazijn, daarna begon de bouw van een frigo en uiteindelijk mikken de West-Vlamingen op een productievestiging van frieten. De minister motiveert zijn beslissing ook met argumenten over geluidsoverlast en mobiliteit.

Frigo

Het is de tweede tegenslag in korte tijd. Vorige week trok de intercommunale IDEA al het voorkooprecht in voor de nieuwe site in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich kunnen melden voor de site van 16 hectare. 

Omwonenden dienden eerder al een beroepsprocedure in tegen de bouw van de frigo, maar die was niet-opschortend, waardoor de werken konden beginnen. De vergunning daarvoor werd in januari afgeleverd.

300
Jobs
De nieuwe frietfabriek zou werk leveren aan 300 tot 500 mensen.

'Als de gemeente Frameries beroep aangetekend had, zou dat wel opschortend geweest zijn en zouden de werken dus stilgelegd zijn', zegt de woordvoerder van Di Antonio. 'Een dergelijk beroep moet worden behandeld door de minister.'

Raad van State

Clarebout wacht voorlopig om te reageren. 'We hebben nog geen officiële weigering ontvangen, niet van de minister, niet van IDEA met betrekking tot het terrein. We wachten dus op de officiële kennisgeving, die onze juristen zullen bekijken, vooraleer we stelling nemen', zegt Jan Poté, woordvoerder van Clarebout.

De diepvriesfrietenmaker heeft nog altijd de mogelijkheid om het dossier voor de Raad van State te brengen.

Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf, in 2017 goed voor 653 miljoen euro omzet en 63 miljoen bedrijfswinst, stelt meer dan 1.500 mensen tewerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect