Advertentie
Advertentie

Verlaagde exportheffing opsteker voor palmolieproducent Sipef

Een Indonesische boer laadt trossen met oliepalmvruchten op een truck. ©AFP

De Indonesische regering past vanaf 2 juli een lagere exportheffing toe op palmolie. Dat is goed nieuws voor de Belgische plantageholding Sipef.

Indonesië voerde op 10 december een forse verhoging door van de exportheffing op palmolie. Die heffing nam trapsgewijs toe naarmate de palmolieprijs steeg. Behalve de exportheffing is in het uitgestrekte Aziatische land ook een exporttaks van kracht.

De exportheffing heeft tot doel om het biodieselprogramma te financieren. Indonesië verplicht om biodiesel, vervaardigd op basis van palmolie, te mengen met de gewone, uit aardolie gewonnen diesel. Het land wil zo minder afhankelijk worden van aardolie en tegelijk de lokale boeren ondersteunen.

Buitenlandse palmolieproducenten zoals Sipef zien daardoor echter een flink deel van de potentiële winsten verloren gaan. De palmolieprijs stond de voorbije maanden erg hoog, wat zich in ferme winsten had moeten vertalen. Een aanzienlijk deel werd echter afgeroomd door de exportheffing.

Reserves

Met de exportheffing heeft Indonesië in het eerste halfjaar van 2021 de reserves van het fonds dat instaat voor de financiering van het biodieselprogramma weer kunnen opbouwen. Door de hogere olieprijs is de nood aan subsidiëring kleiner geworden. Daarom wordt de exportheffing nu verlaagd.

Dat betekent dat Sipef voortaan een ruimere winst kan boeken op de in Indonesië geproduceerde palmolie. De rode, veelzijdige olie is met straatlengten voorsprong het voornaamste product van de Belgische plantageholding en het grootste deel van haar productie situeert zich in Indonesië. Daarnaast is Sipef voor palmolie in Papoea-Nieuw-Guinea actief.

Sipef becijferde dat de combinatie van exportheffing en exporttaks voor de maand juli 80 dollar per ton lager zal uitvallen. Dat zal het resultaat van Sipef ten goede komen.

Omdat het onduidelijk is hoe de prijzen van ruwe palmolie en andere palmproducten zich in de komende maanden aanpassen aan de nieuwe situatie, kan de Belgische groep niet de concrete impact becijferen, klinkt het in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud