Advertentie
Advertentie

Verschuiving aan de top bij AB InBev

Bij AB InBev stapt financieel directeur Felipe Dutra, lang de rechterhand van Carlos Brito, na ruim 20 jaar op. ©BELGA

De Braziliaan Felipe Dutra, jarenlang de rechterhand van CEO Carlos Brito, stapt op als financieel directeur van de Belgisch-Braziliaanse bierreus.

Wat al een tijdje in de lucht hing, wordt in een communiqué bevestigd door AB InBev : Dutra stopt als Chief Financial and Technology Officer. Dat maakt de Belgisch-Braziliaanse brouwer bekend in een bericht over een verschuiving aan de top.

'Het vertrek van Felipe is bitterzoet', zegt CEO Carlos Brito over de aftocht van Dutra, financieel directeur sinds 1999 en met Brito de architect van de erg succesvolle strategie die AB InBev via een reeks mondiale overnames tot de grootste brouwer ter wereld maakte. Het bedrijf verkoopt een op de vier bieren op de planeet.

Top onder druk

Maar de AB InBev-top stond de jongste tijd onder druk. De cashmachine sputtert sinds een paar jaar. De beursprestaties zijn een pak slechter sinds de slecht verteerde prijzige overname in 2016 van de brouwer SABMiller. Die zadelde AB InBev op met een schuld van meer dan 100 miljard dollar.

De bierreus probeert al anderhalf jaar het vertrouwen van de aandeelhouders en de ratingagentschappen terug te winnen. Hij knipte in het dividend, herfinancierde via de moeder aller schuldherschikkingen een deel van zijn schuld en verkocht zijn business in Australië. En het bracht zijn Aziatische activiteiten naar de beurs van Hongkong, om met de opbrengst verder aan schuldverlichting te doen.

Wissels

Om het tij te keren, voert AB InBev nu een paar wissels aan de top door. Dutra wordt als CFO vervangen door Fernando Tennenbaum, die 15 jaar ervaring heeft bij AB InBev en vandaag vicepresident financiën is bij de Zuid-Amerikaanse divisie. De wissel gaat in na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 29 april, al zal Dutra nadien nog een paar maanden aanblijven om een vlotte transitie te verzekeren.

In hetzelfde communiqué benoemt AB InBev David Almeida tot Chief Strategy and Technology Officer en Nelson Jamel tot nieuwe Chief People Officer. Beiden hebben meer dan 20 AB InBev-jaren op de teller. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud