Vertrek CEO Van Boxmeer kost Heineken 12,5 miljoen euro

De gulle vertrekregeling voor Jean-François Van Boxmeer is ook opvallend omdat de topmanagers en bestuurders van Heineken vorig jaar fors inleverden. ©Hollandse Hoogte / Joke Schut Ph

Het vertrek van topman Jean-François van Boxmeer heeft de brouwer Heineken 12,5 miljoen euro gekost. Boven op een vertrekpremie van 5,5 miljoen euro kwam een belastingboete van 7 miljoen.

De Belg Van Boxmeer zwaaide vorig jaar af als CEO van de Nederlandse bierreus Heineken. Dat leverde hem een exitpremie op van 5,5 miljoen euro, schrijft het Financieel Dagblad op basis van het jongste jaarverslag. De vergoeding is een pak hoger dan het maximum van een jaarsalaris. Dat is de norm volgens de Nederlandse code voor bedrijfscultuur.

Omdat de exitpremie buitensporig hoog is, betaalt Heineken een fiscale boete van 7 miljoen euro. Volgens een maatregel van de Nederlandse fiscus uit 2009 geldt een heffing op 'excessieve vertrekvergoedingen' voor werknemers die meer dan 559.000 euro per jaar verdienden en een hogere vergoeding kregen.

7 miljoen
fiscale boete
Omdat de exitpremie van Van Boxmeer buitensporig hoog is, betaalt Heineken een fiscale boete van 7 miljoen euro.

Heineken was naar verluidt bereid van de code af te wijken omdat Van Boxmeer al in dienst was voor de regel in 2009 van kracht werd. Hij begon in 1984 bij de brouwer met een tweejarig 'traineeship', waarna hij zijn carrière begon in Afrika. In 2001 trok hij naar de hoofdzetel in Amsterdam, waar hij vier jaar later tot CEO werd benoemd.

Langetermijnbonus

Van Boxmeer kondigde zijn vertrek in februari vorig jaar aan, vlak voor de coronapandemie. Daarom kon hij nog rekenen op een erg ruime vertrekregeling. De Belgische ex-CEO kreeg naast een vast jaarsalaris ook een korte- en langetermijnbonus in cash. En hij maakt tot eind 2022 aanspraak op een bonus in aandelen.

De gulle regeling voor Van Boxmeer is opvallend omdat de bestuurders en topmanagers van Heineken vorig jaar een vijfde van hun vaste salaris inleverden. De coronacrisis was een stevige streep door de rekening van Heineken. De netto-omzet daalde met 12 procent tot 19,7 miljard euro. De bierreus slikte ook een verlies van 204 miljoen euro. Heineken kondigde twee weken geleden een reorganisatie aan, met onder andere 8.000 ontslagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud