Vetsmelter Verkest moet 24 miljoen betalen voor dioxinecrisis

Vetsmelter Jan Verkest in 1999. ©REUTERS

19 jaar na de dioxinecrisis krijgt het federaal voedselagentschap FAVV een schadevergoeding van vetsmelters Jan en Lucien Verkest toegekend.

Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

De dioxinecrisis barstte in 1999 los nadat dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting haar oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Dat laatste leverde met giftige stoffen besmette vetstoffen aan Verkest, dat het aan veevoederbedrijven verdeelde. De Verkests leverden zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging.

Door de dioxinecrisis werden 7 miljoen kippen en 60.000 varkens preventief geslacht en vernietigd. Bijna 2.000 landbouwbedrijven werden maandenlang geblokkeerd. 

Vader Lucien en zoon Jan Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. In 2010 veroordeelde het Gentse hof van beroep vader en zoon Verkest tot twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 uitspraak. De rechtbank veroordeelde vetsmelter Verkest tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis.

Voedselagentschap

Over de schadevergoeding van de andere partijen werd toen nog geen uitspraak gedaan. Het federaal voedselagentschap FAVV krijgt nu 24 miljoen euro schadevergoeding toegekend van de Verkests en het echtpaar Thill van Fogra. Het grootste deel van dat bedrag eiste het voedselagentschap om zijn operationele kosten te dekken. Het gaat vooral om personeelskosten voor het extra werk tijdens de dioxinecrisis.

Naast het voedselagentschap zijn er nog andere gedupeerde bedrijven die eindelijk hun schadeclaims behandeld zien. Samen eisen ze nog eens meer dan 10 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk of die bedragen zijn toegekend. 

De Belgische Staat wou voorheen 236 miljoen euro schadevergoeding en het Vlaams Gewest 149 miljoen euro, maar in 2013 bleek dat ze daarvoor nog geen verzoekschrift hadden ingediend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect