Vijftig banen bedreigd bij Mondelez in Namen

Onder meer Philadelphia-kaas wordt in Rhisnes gemaakt. ©Bloomberg

De werknemers van de voedingsgigant Mondelez hebben in Rhisnes het werk neergelegd. Ze verzetten zich tegen een herstructurering, waarbij 50 van de 431 jobs zouden verdwijnen. Mondelez produceert in Rhisnes Philadelphia- en Ziz-kaas.

De staking bij Mondelez loopt nog tot morgenvroeg. De vakbonden hopen de vijftig gedwongen ontslagen om te zetten in vervroegd pensioen.

Rhisnes, waar smeerkaas wordt gemaakt, is een van de drie sites van Mondelez in ons land. De voedingsreus, vroeger Kraft, heeft ook vestigingen in Herentals (Lu en Milka) en Mechelen (administratieve kantoren). Alles samen werken er 1.700 mensen voor Mondelez in België.

Brexit

Mondelez wil besparen in Rhisnes om de winstgevendheid op te krikken. Volgens de directie weegt de brexit op de verkoop. 30 procent van wat in Rhisnes van de loopband rolt, was tot voor kort bestemd voor het Verenigd Koninkrijk.

De vakbonden stellen er genoeg van te hebben: sinds oktober 2016 verdwenen 3.000 van de 27.000 jobs wereldwijd bij Mondelez. 'De groep herstructureert en snoeit beetje per beetje, fabriek per fabriek. Maar we zijn het beu dat het aantal werknemers daalt, terwijl de winst toeneemt', zegt Michel Duby, CNE-vakbondsafgevaardigde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud